TUZLARIJE - D O S J E

15.06.2013.
Mali JMBG Fest na Trgu slobode
Građani mirnim okupljanjem ponovili svoje zahtjeve

Tuzlaci su danas na Trgu slobode organizovali još jedno mirno okupljanje zbog neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB). Cilj im je, kažu, da se solidarišu sa svim bh. građanima koji se suočavaju sa problemom JMB, ali i demonstrantima koji danima protestuju širom BiH.Svoj obični izlazak više od stotinu građana je zamijenilo kreativnom akcijom nazvanom „Mali JMBG Fest“. Dok su roditelji razgovarali o problemima i načinima djelovanja kako bi njihova djeca imala svjetliju budućnosti, mališani su se igrali sa svojim omiljenim igračkama, crtali i dobro se zabavljali. Sve to je praćeno i dobrom muzikom u režiji Pozorišta mladih Tuzle.- Došao sam ovdje zbog svojih unuka, porodice, prijatelja i komšija koji ne rade, nemaju posao, nemaju zdravstveno osiguranje i nemaju osnovna prava u svojoj državi. Političari uzimaju sve sebi i nije ih briga za narod – rekao nam je jedan od penzionera koji se pridružio protestima.

Tuzlaci su na zanimljiv način uspjeli skrenuti pažnju prolaznika tako što su na štrik objesili dječiju odjeću uz ispisane transparente.Nakon protesta i druženja na Trgu slobode, građani su se razišli i poručili da će i narednih dana sličnim aktivnostima nastaviti svoju borbu za Zakon o jedinstvenom matičnom broju.

Podsjetimo, JMBG protesti su počeli 5. juna kada je grupa građana i građanki, izrevoltirana ugrožavanjem života tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Gračanice privatnim automobilima blokirala izlaz iz garaže Parlamenta BiH. Zahtjev je bio jednostavan - da mala Belmina odmah dobije JMBG kako bi otputovala na liječenje.
Blokadi se ubrzo priključio veliki broj građana nakon čega su blokirani svi izlazi iz dvije zgrade. Državni parlamentarci, osoblje i gosti Parlamenta 15 sati proveli su u zgradama, nakon čega im je put vani, oko 4 sata ujutro narednog dana, prokrčila policija.

Ipak, građani širom BiH nisu odustali te su protesti nastavljeni i u narednim danima u mnogim gradovima BiH.

S.P.

Priredio(la):