TUZLARIJE - D O S J E

17.06.2013.
Prijedlog za novi stajling Nebojše Radmanovića
Radončić: Radmanović je politički senilan
Čovjek koji iz formalnih razloga, uz to još i neopravdanih, stopira ugovor o granicama s Hrvatskom, može biti samo politički klaun pa makar se radilo i o predsjedniku Predsjedništva BiH. Radmanovićeve razloge za odbijanje ugovora nećemo navoditi jer ne zaslužuju pažnju kao ni sam Radmanović. Bit će sasvim dovoljno da prenesemo izjavu aktuelnog ministra sigurnosti BiH.

Radmanović je politički senilan

Nebojša Radmanović je politički senilan, ali to ni u jednom slučaju ne može i ne smije biti briga našeg naroda - ustvrdio je na konferenciji za novinare ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, reagirajući na Radmanovićevo odbijanje ugovora o graničnim prijelazima i pograničnom saobraćaju s Republikom Hrvatskom.

Radončić je prisutnim pokazao dvije odluke Predsjedništva BiH koje se odnose na sastav pregovaračkih timova i pokretanje pregovora s Hrvatskom o ovim pitanjima i to jednu iz 2011., a drugu iz 2012.

- Prva odluka iz 2011. odnosila se i na sastav pregovaračkog tima. Uoči parafiranja u Zagrebu Vijeće ministara BiH je tražilo da se umjesto Mije Krešića u tim uvrsti Miro Džakula. To znači da je kompletna delegacija potpuno legalna. Radmanović tvrdi da nije jer nema entitetske zastupljenosti, a što uopće i nije predviđeno u međudržavnim odnosima po pitanju granica. Delegacija je u nacionalnom smislu potpuno izbalansirana - kazao je Radončić.

Radmanović je rekao da je Ministarstvo sigurnosti predložilo nelegalne delegacije.

- Drugi ugovor iz 2012. parafirala je delegacija ovlaštena od Predsjedništva BiH, a čega se Radmanović ne sjeća. Taj tim čine Džakula, Ermin Pešto, Dag Džumurukčić, Mladen Goluža, Slaviša Kreštalica, Snežana Akulović, Ognjen Zekić, Dijana Hren-Vasić. Parafirani ugovori u Zagrebu su potpuno legalni, Vijeće ministara je podržalo ono što je pregovarački tim uradio te je sve upućeno Predsjedništvu BiH. Ministarstvo sigurnosti očekuje da Predsjedništvo BiH sazove novu sjednicu, podsjeti se ranijih stavova i potpisanih odluka te da Radmanović promijeni pravno i državnički neodrživ stav - kazao je Radončić.

Ukoliko ugovori ne budu prihvaćeni, BiH će se naći u katastrofalnom stanju, dodao je Radončić te kazao da niko nema pravo da ugrožava građane BiH i našu privredu.

- Ono što je Radmanović uradio je duboko antidržavno ponašanje - zaključio je Radončić.

A.M.
(Izvor: FTV)

Priredio(la):