TUZLARIJE - D O S J E

18.06.2013.
Prihvaćeni sporazumi o graničnim prijelazima sa RH


Prеdsјеdništvо BiH dоniјеlо је na vanrednoj sjednici odluku о prihvаtаnju Ugоvоrа izmеđu BiH i Rеpublikе Hrvаtskе о grаničnim prеlаzimа i Spоrаzumа о pоgrаničnоm prоmеtu sa Hrvatskom. Prеdsјеdаvајući Vijeća ministаrа BiH Vјеkоslаv Bеvаndа оvlаštеn је dа pоtpišе nаvеdеnе spоrаzumе.Podsjećamo da je Radmanović jučer izjavio da je delegacija koja je parafilarala sporazume nelegalna, te da se o ugovorima mora pitati i Republika Srpska. Međutim, danas je problem riješen, a potpisnik je predsjedavajući Vijeća ministra Vjekoslav Bevanda, a ne ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, kako je ranije odlučilo Vijeće ministara BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su institucije RS dale saglasnost na ugovore između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima i o pograničnom prometu, svjesne manjkavosti rješenja, jer je to manja šteta za građane nego da se oni obustave.

A nakon odluke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH danas je na upit novinara, cjelokupnu situaciju prokomentirao i premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Bit ćemo strpljivi i riješit ćemo to", rekao je Milanović i izrazio želju da BiH "funkcionira urednije".

"Znam da su tamo stvari komplicirane, znam da mi funkcioniramo bolje kao država, zbog toga mi je drago, ali bilo bi mi draže da i BiH funkcionira urednije, birokratski urednije", rekao je.

Hrvatska treba BiH, dodao je, zbog veze s Dubrovnikom, "dok to ne riješemo na drugi način".

"Trebat ćemo ih i ubuduće. Oni trebaju nas, svi dijelovi BiH imaju vezu s Europom preko Hrvatske", zaključio je premijer, koji je u Končaru pustio u rad visokonaponski laboratorij.

Ranije je šef evropske delegacije Peter Sorensen rekao da ne želi spekulirati o eventualnim posljedicama "jer niko ne želi posljedice ovoga, a najmanje bh. političari ili građani BiH. Ovi dokumenti moraju biti potpisani i o tome nema rasprave", poručio je Sorensen.

Vezani tekst:
Radončić: Radmanović je politički senilan

Priredio(la): FTV