TUZLARIJE - D O S J E

21.06.2013.
Još jedna akcija građana Tuzle
Cuclama i siperčićima protiv vlade


Na Trgu slobode u petak su se Tuzlaci još jednom solidarisali sa građanima koji se svakodnevno okupljaju ispred zgrade Parlamenta BiH, a sve zbog neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju.Protest simboličnog naziva ˝Cucla˝ samo je nastavak višednevnog nezadovoljstva građana Bosne i Hercegovine koji se u najvećem broju okupljaju u Sarajevu.- Nazivom protesta smo željeli da sa dozom sarkazma, ali na kreativan način, ukažemo na činjenicu da naše bebe nemaju JMBG, kazala je Nina Zupan, učesnica protesta.

„Velike bebe“ na Trgu slobode su formirale granice Bosne i Hercegovine. Oko tih granice postavljenje su slike „glavonja“ odnosno političara u BiH, koji su sve bebe strpali u jedan tor.

- Nećemo dopustiti da naše bebe budu u torovima i borićemo se svim demokratskim sredstvima da bi priča o JMBG bila pozitivno i trajno riješena, dodala je Zupan.- Podržavam svaki vid građanskog aktivizma. Već odavno je bilo vrijeme da se stanovnici BiH probude iz letargije i da dignu svoj glas protiv nemara naše vlasti. Raduje me činjenica da građani naše zemlje konačno shvataju da moraju uraditi nešto kako bi izborili promjene u svojoj zajednici – kazala nam je sugrađanka Rabija M.

Bitno je naglasiti da je i ovaj protestni skup, kao i svi predhodni koji se tiču bitke za JMBG, organizovan spontano, bez organizatora. U pitanju je skup neformalne grupe građana koja se samoinicijativno organizuje.

S.P.

Priredio(la):