TUZLARIJE - D O S J E

20.05.2006.
Crna Gora: U nedjelju, 21. maja, glasat će se za nezavisnost
Zbogom, Srbijo!


Naši mitinzi su mitinzi mira i tolerancije, jer je najveće bogatstvo Crne Gore njena multietničnost - tako je u nedjelju, u Tivtu, Predrag Bulatović propovijedao pristalicama unitarne srpske države. Publika je pjesmom zorno pokazala da je shvatila njegovu poruku i da im srce kuca multikulturalno - Marširala kralja Petra garda, Svud su straže đenerala Draže, Nije ovo Montenegro već junačko srpsko leglo, pjevala je masa. Sa osmijehom na licu, Bulatović je okupljeni srbujušči puk pozvao na mir i toleranciju.

Ova slika, zamrznuta u vremenu, savršena je ilustracija kampanje koju su unionističke partije vodile protiv crnogorske nezavisnosti. Sa jedne strane četništvo, sa druge multikultura; sa jedne strane krst sa četiri C, sa druge zastave Evropske unije; sa jedne strane poziv Bošnjacima da glasaju za zajedničku državu sa Srbijom, sa druge tvrdnje da će Albanci, Hrvati, Bošnjaci (zašto ne i Marsovci?) raskomadati Crnu Goru odvoji li se ova od Srbije.

Faktor Šefket
Takva šizofrena kampanja morala je zbuniti unionističko biračko tijelo. Stoga je Predrag Bulatović, čovjek pod čijim je vođstvom Socijalistička narodna partija sa suzama u očima ispratila Miloševića u Haag, čovjek koji je ničim izazvan, onako nazor, riješio da igra ulogu reformskog lidera i propovjednika tolerancije, od mitinga do mitinga polemisao sa vlastitim pristalicama. U Kolašinu i Mojkovcu ih je - bezuspješno, valja reći - molio da kada skandiraju Srbija!, poneki put uzviknu i Crna Gora. U Rožajama je ušutkivao radoznali narod koji je na njegovom mitingu skandirao Đukanoviću - svi ćete vi doći kod mene, i ja ću vas primiti, poručio je sa gradskog trga Bošnjacima. U Ulcinju mu je publika uzvikivala neka Bošnjaci idu u Bosnu, a on im odgovorio vas ništa nisam pitao.

Da bi bio istinski multikulturalan, Bulatoviću su trebali predstavnici manjinskih naroda. Iste mu je obezbijedio Sulejman Ugljanin, koji je cijenu svojih političko-poslovnih dogovora sa Vojislavom Koštunicom trebao isplatiti pokušajem vrbovanja crnogorskih Bošnjaka da svojim glasovima pomognu Srbima da naprave unitarnu državu. Sulejman je Peđi stoga poslao Šefketa Krcića i Haruna Hadžića. Predrag Bulatović je ovu dvojicu po sjeveru Crne Gore vodio kao bijele međede, sve pod deseteračkim sloganom koji nisu izrekli, ali koji misle: Vodaj Ture zbog multikulture.

Hadžić i Krcić su dobro podnijeli četničke pjesme na mitinzima po kojima su govorili. Ali im je to teško palo rodbini. Bratstvo Krcića se crnogorskoj javnosti obratilo pismom objavljenim u Monitoru, u kojem je poručilo da će Krcići glasati za nezavisnost; štaviše, da će za nezavisnu Crnu Goru glasati i Šefketova majka i otac. Faktor Šefket najbolje je objasnio Esad Kočan, urednik Monitora. Vratio se iz rodnih Berana i veli mi: dobro je što su ovi uzeli Šefketa, jer sad za njih neće glasati ni oni kojima je Milo najviše dosmrdio.

Sa druge strane, suverenisti nemaju problema sa manjinskim narodima, ali im nevolje zadaje takozvana pravoslavna većina. Da Crnogorci iskazuju ljubav prema Crnoj Gori onako kako to čine Hrvati, Albanci i Bošnjaci, na referendumu bi bila izglasana nezavisnost sve i da je Havier Solana postavio cenzus od 85 odsto izašlih. Ovako, da bi Crna Gora postala nezavisna, potrebno je da tu ideju podrži gotovo polovina građana koji se kliču pravoslavcima. Predrag Bulatović se u Boga nada da je to nemoguće. On najavljuje da će i dio članova Đukanovićevog DPS-a glasati za unitarnu državu. Dobri poznavaoci crnogorskih prilika tvrde da to nije račun bez krčmara. Sa druge strane, Đukanović je pokrenuo do sada neviđen partijski aparat ne bi li disciplinovao svoje i ubijedio tuđe birače. Kako to izgleda na terenu, pokazala je afera Zeta film. Na filmu koji je u Zeti kraj Podgorice snimio KOS, imali smo priliku vidjeti dvojicu aktivista DPS-a kako domaćina Mašana Buškovića ubjeđuju da sa braćom glasa za nezavisnost, a da će mu zauzvrat biti oprošten pozamašan dug za struju.

Đukanović i ekipa u kampanji su učinili sve što su mogli da Crnogorce ubijede kako bi Crnu Goru morali voljeti više nego Srbiju. Njihova kampanja počela je blago, sa nekoliko bezličnih TV reklama. Stvar se, potom, zakotrljala, i sada suverenisti djeluju kao ozbiljan državotvorni pokret. Umjesto strategije malih skupova u salama, koju su odabrali unionisti, suverenisti su se odlučili za pet velikih mitinga: Cetinje, Herceg- Novi, Nikšić, Bijelo Polje i, konačno, Podgorica. Doista: Crna Gora nikada nije vidjela veće mitinge. A najveći, podgorički, još se čeka. Na Cetinju je bilo 25.000 ljudi. Procjene za nikšićki kreću se od 40 do čak 60 hiljada ljudi. Miting u Bijelom Polju pretvorio se u cjelodnevni teferič kakav crnogorski sjever ne pamti.

Time su Đukanović i ekipa postigli ono što su htjeli: demonstrirali su moć. To je bilo važno, jer neopredijeljeni glasači u Crnoj Gori imaju običaj da priđu onome za koga procijene da je jači. U ovom slučaju, to su nesporno suverenisti. Nikada u istoriji crnogorskih izbornih procesa jedna strana nije tako samljevena, tako poništila drugu kao što su to suverenisti u referendumskoj kampanji učinili unionistima.

Dejo i Milo
Konačni udarac koji je suverenistima donio prevagu bilo je uključivanje Dejana Savićevića u Đukanovićevu kampanju. Za njim, suverenistima su prišli i Predrag Mijatović, Bogdan Tanjević i Duško Ivanović. Tu su i pjevači, koji sa ovdašnjih TV stanica po čitavi dan pjevaju patriotske pjesme.

Suverenistička kampanja, prosto, odaje moć i masovnost. Sa druge strane, unitaristi su prisiljeni da ponavljaju reklamni slogan Ima nas više nego dovoljno da kažemo NE. Preostaje još da im neko povjeruje. A zapelo je već na prvom koraku, jer je propagandni tim suverenista uočio da su unionisti za svoje reklame, da bi simulirali masovnost, koristili copy-paste opciju, i multiplicirali jedne te iste ljude.

Kampanja se kraju primiče u tonu koji je neobično miran za crnogorske uslove: gotovo da su svaki izbori od ´97 naovamo sobom nosili više tenzija od ovog referenduma. Dobar ili zloslutan znak? Znaćemo tek 21. uveče.

Andrej Nikolaidis - DANI

Priredio(la): V.K.