TUZLARIJE - D O S J E

30.06.2013.
Kakvo nas vrijeme očekuje u julu?
Meteorolozi najavljuju paklene vreline


Posljednji je dan juna za kojeg statistika kaže da je najkišniji mjesec u godini. Počeo je i završio sa nižim temperaturama ali je donio i desetak dana pravog toplotnog vala, za kojeg je jedan meteorolog sa smislom za šalu rekao da je tek pokazna vježba za ono što nas čeka u julu i augustu.Iako su dugoročne vremenske prognoze nezahvalne, meteorolozi najavljuju tropske vreline koje će biti posebno izražene u trećoj dekadi jula i početkom avgusta, kada će u našoj zemlji temperatura u skoro svim gradovima prelaziti 39 stepeni.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kažu da će jul, prema dugoročnoj prognozi, biti veoma topao s paklenim vrelinama i da će biti pravi ljetni mjesec.

- Početkom naredne sedmice prognoza pokazuje da će temperature opet rasti svaki dan. Sinoptička mjerenja pokazuju da nas čekaju velike vreline i suša, a konkretnije podatke kao što su očekivane maksimalne temperature u julu imaćemo sljedeće sedmice – kazali su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Meteorolog Milica Đorđević kazala je da će od ponedjeljka doći do stabilizacije vremenskih prilika te da se može očekivati porast temperatura, ali da one, barem tokom prve sedmice jula, neće prelaziti 30 stepeni.

- Sljedeće sedmice ponovo stižu vrućine. Ipak, ne treba očekivati toplotni talas kao što je bio ovaj prethodni. Temperature će od srijede i četvrtka biti iznad 30 stepeni, a tek od 7. jula počinju veće vrućine – kazala je Đorđević.

Priredio(la):