TUZLARIJE - D O S J E

29.06.2013.
Sarajevo: Novi vid JMBG protesta - ostaviti zastupnike bez plata
01.07.2013. – Dan za otkaze i dan neplaćanja


Organizatori sarajevskih protesta najavljuju nove vidove borbe za donošenje zakona o matičnom broju, a to je uskraćivanje plata zastupnicima BiH parlamenta tako što građani neće ništa kupovati niti plaćati račune da bi se državna kasa ispraznila. Njihovo saopštenje u nastavku prenosimo u cijelosti.
Mi smo građani i građanke, narod ove zemlje. Slobodni ljudi. Ujedinjeni u nezadovoljstvu političkom elitom. Mi smo protest. “Otkaz” je akcija masovne solidarnosti među građanima i građankama. “Otkaz” je akcija koja će im pokazati da istinska moć pripada nama. U našim džepovima je moć. Jedna naša marka je moć. Neradnicima više ne želimo dati ni tu jednu marku. Izađite ispred Parlamenta BiH, ali i u svim gradovima širom Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak 01.07.2013. godine, u 10:00 sati. Izađite i dajte im otkaz.

Zašto im uručiti otkaz?

Zato što su ugrozili djecu. Zato što ne poštuju glas građana i građanki. Zato što ga koriste da sebi obezbijede povlastice. Zato što su odavno zaboravili za koga bi trebalo da rade. Zato što ne poštuju ruke koje ih hrane. Zato što su odgovorni za katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazimo.

Dali smo im vrijeme, prostor, razumijevanje. Pokušali smo ih natjerati da rade posao za koji ih plaćamo, jer sami to nisu htjeli. Uzvratili su ignorisanjem problema, lažima i zastrašivanjem. Zaslužili su otkaz.

Izađite. Ponedjeljak je neradni dan.

Ponedjeljak je dan neplaćanja – ne kupujte i ne trošite ništa, ne punite budžete.

Juli je mjesec za odgodu plaćanja svih računa, kazni i dažbina. Odgodite plaćanje računa do krajnjeg zakonom predviđenog roka.

Zapamtite ih sada, uskratite im priliku da ponovno sjede u udobnim foteljama i primaju plate za nerad. Najveće plate, u najsiromašnijoj zemlji Evrope.

Imamo demokratsko pravo na građansku neposlušnost. Imamo pravo tražiti da opravdaju povjerenje i novac koji svi mi dajemo. Imamo pravo na dostojanstven život.

Naši principi su hrabrost, humanizam i nenasilje. Parlamentarci su dokazali da ih vode suprotni principi.

Zato izađite i dajte im OTKAZ.

Priredio(la):