TUZLARIJE - D O S J E

27.06.2013.
Krivična prijava protiv premijera Unsko-sanskog kantona


Postupajući po nalogu Kantonalnog tužiteljstva Unsko-sanskog kantona, istražitelji Federalne uprave policije utvrdili su da postoje osnovi sumnje da je Hamdija Lipovača, u vrijeme dok je bio načelnik Bihaća, prekoračio granice službenog položaja na način da je, u ime Općine Bihać, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, potpisao aneks osnovnog ugovora, kao i ugovor o izvođenju dodatnih radova na određenim građevinskim objektima u Bihaću u ukupnom iznosu od oko 1.292.000 KM.



- Pozvan sam radi davanja iskaza o Sportsko-rekreativnom centr Spens. Spreman sam dokazati pred svim institucijama da nisam počinio zloupotrebu položaja niti sam u svijesti postupio da nekome pribavim protivpravnu korist niti je oštećen lokalni budžet, kaže Lipovača.

Također, Lipovača je u ime Općine Bihać u 2007. godini sačinio i potpisao službenu ispravu u kojoj je unio neistinite podatke o izvođenju dodatnih radova sa identičnim datumom i brojem protokola, ali drugim novčanim iznosom, u cilju pribavljanja imovinske koristi za drugoprijavljenog, odnosno Alena Gluhalića, vlasnika firme koja je bila izvođač radova.

- Meni je predočen papir koji ne poznajem, to nije papir iz Općine - ili je falsificiran ili mi je poturen u masi drugih papira, tvrdi Lipovača.

Drugoprijavljeni u ovom slučaju Alen Gluhalić, direktor firme koja je bila izvođač radova na Stensu, supotpisao je aneks osnovnog ugovora u koji su uneseni neistiniti podaci i koji je upotrijebio za dobivanje kredita s ciljem da za sebe pribavi imovinsku korist u iznosu od 850.000 KM.

Priredio(la): FTV