TUZLARIJE - D O S J E

02.07.2013.
Zanimljiva analiza Dnevnog lista
Platforma SDP-a i SDA opet na okupu?
Posljednjim izjavama Dragana Čovića za banjolučke medije, njegovim susretima s Miloradom Dodikom te evidentnom obnovom saveza HDZ-a BiH sa Strankom demokratske akcije na pitanju podjele fotelja u Zavodu MIO/PIO zadan je definitivni udarac politici koju je SDP provodio u posljednjih godinu dana.

- Ovih dana vodimo intenzivne razgovore s liderima najjačih stranaka u BiH o mogućim koalicijama poslije izbora i sve opcije su otvorene, kazao je Čović definitivno odustajući od pompoznih najava o koaliciji SDP - HDZ do 2018. koju je ispalio lider SDP-a Zlatko Lagumdžija u ovo vrijeme prošle godine kada je sklapao sporazum s Čovićem.

Predsjednik HDZ-a BiH je naglasio da partnerstvo sa SDP-om ništa nije dalo i da je “HDZ izgubio interes za ulazak u vlast u FBiH”.

- Zaista smo imali dovoljno vremena napraviti taj preustroj u FBiH, ali sve što je uradila “četvorka” je svedeno na simboliku, rekao je Čović.

Lagumdžiji sužen manevarski prostor


S obzirom na slične signale iz Radončićevog SBB-a, Lagumdžiji ništa drugo ni ne preostaje nego pokušati obnoviti savez s Tihićem. U toj akciji on računa na potporu Zvonka Jurišića i njegovog HSP-a, a prije svih Ante Krajine koji bi stavljanjem na stranu SDP-a u federalnoj Vladi doslovce prisilio Tihića na kakav-takav dogovor.

S druge strane, NSRZB je cijelo razdoblje bezuspješnih pokušaja SDP-a da rekonstruira federalnu Vladu koalirao i sa SDA (u federalnoj Vladi, Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji) i sa SDP-om (u Zeničko-dobojskoj i Unsko-sanskoj županiji) te “narodnjacima” neki novi dogovor koji bi uključivao i SDA i SDP vjerojatno ne bi bio problematičan.

Ni šefu izvršne vlasti Živku Budimiru relaksacija odnosa ne bi škodila jer bi se pokazao kao apsolutni politički pobjednik u proteklih godinu dana, a ujedno bi imao više vremena posvetiti se jačanju stranke koju je osnovao. Uz definitivni fijasko rekonstrukcije, ne treba zaboraviti i da su sporazumi Lagumdžija - Čović i Lagumdžija - Dodik doživjeli potpuni poraz zahvaljujući građanskom otporu i otporu međunarodnih demokratskih institucija jer su se njima pokušali suspendirati dostignuti demokratski standardi u oblasti poštivanja ljudskih prava i pravosuđa. SDP-ovi protudemokratski udari na neovisnost medija i policije također su propali, a gubitak Sarajeva i Bihaća na lokalnim izborima definitivno je i matematski pokazao sunovrat “rekonstrukcijske” politike.

Tihićeva državnička mudrost


Iz tog razloga logičan je slijed da SDP bar prešutno pokuša obnoviti savez sa SDA kako bi spasili što se spasiti može. Iz tog razloga u sarajevskim se kuloarima sve više govori o navodnom skorom sastanku Sulejmana Tihića i Zlatka Lagumdžije, a neki tvrde da je do tog susreta već došlo i da su na njemu lideri SDP-a i SDA dogovorili ili bi trebali dogovoriti smjerove djelovanja do izbora uz prešutnu obnovu platformaškog dogovora.

O nekoj velikoj demonstrativnoj obnovi savezništva SDP - SDA ovaj put vjerojatno sa strane SDA neće biti interesa jer je ova stranka u ovom trenutku u predominantnoj poziciji u odnosu na Lagumdžiju, a prema istraživanjima javnog mnijenja, uživa potporu i 50 posto birača više u odnosu na Lagumdžijinu stranku. Iz tog razloga svako formalno povezivanje sa SDP-om ili SBB-om samo bi škodilo rejtingu SDA. Ipak, sjetimo se da je Tihić s pozicije pobjednika lokalnih izbora u listopadu prošle godine nudio obnovu saveza SDP-u.

- Lijepo je biti izborni pobjednik, ali je na nama još veća odgovornost. Nadam se da će bivši koalicijski partneri (SDP) pokazati razumijevanje kada je u pitanju vraćanje parlamentarne većine u prvobitno stanje zarad države i bh. naroda. U suprotnom, SDA će tražiti druge partnere, kazao je tada Tihić, a obnovu saveza SDA - SDP  navodno je zagovarao i turski šef diplomacije Ahmet Davutoglu.
Tada je Lagumdžija odbio dogovor, a danas mu taj Tihićev poziv vjerojatno djeluje kao slamka spasa. Lagumdžija se, vjerojatno, uzda u Tihićevu pragmatiku i državničku mudrost jer bez dogovora SDA i SDP-a država ne može naprijed, a izvjesno je da će još više nazadovati. Iz tog razloga predsjednik SDP-a, tvrde njegovi najbliži suradnici, vjeruje u mogućnost dogovora s Tihićem.

Traži se “loš dečko”


Međutim, najveći problem za Lagumdžiju će biti pronalaženje “lošeg dečka u vlastitim redovima” koji je kriv za godinu dana promašene politike.

Vjerojatno će, po svom starom običaju, takvoga naći među svojim prvim suradnicima. Ovaj put bi mogao stradati Damir Hadžić. Lagumdžija je već odnio nekoliko pobjeda nad Hadžićem. Umjesto Marina Ivaniševića, dopredsjednica SDP-a je Lidija Korać. U matičnom Hadićevom Općinskom odboru Novi Grad Lagumdžija je preuzeo sve poluge vlasti, a na posljednjoj sjednici Predsjedništva Hadžićev prijedlog da SDP ode u oporbu, a koji Lagumdžija nije podržao, također je doživio neuspjeh.

Ujedno većina u SDP-u smatra da bi koalicija SDP-a i Demokratske fronte nakon 2014. godine bila neupitna kada Hadžić ne bi bio u vrhu SDP-a te da je Komšić ponajprije zbog Hadžića, s kojim je nekada bio veliki i privatni i politički prijatelj, napustio SDP.  

PIŠE: A. Marijanović

Priredio(la): Dnevni list