TUZLARIJE - D O S J E

09.07.2013.
Marš mira Srebrenica 2013
Tuzlarije i prijatelji portala i ove godine dočekali učesnike


Učesnici Marša mira Srebrenica 2013 danas u kasnim popodnevnim satima stigli su u kamp u mjestu Mravinjci, gdje će prenoćiti i sutra u jutarnjim satima krenuti put konačne destinacije - Potočara, gdje bi trebali stići oko 17 sati. Nakon dva dana hoda na većini učesnika Marša vidan je umor, a otežavajuća okolnost bila je i kiša koja je počela da pada.Ekipa našeg portala, u saradnji sa Udruženjem „Jadar“ iz Konjević Polja i Udruženjem građana „Vive Žene“ četvrtu godinom zaredom je organizovala doček učesnika Marša. Danima prikupljana materijalna sredstva utrošena su u kupovinu prehrambenih namirnica: hrane, prijeko potrebnog voća i osvježavajućih napitaka.- Drugi dan Marša mira zaista je naporan. Prelazi se zahtjevna dionica puta, ide se i preko planine Udrč, koja je imala veliki značaj prilikom proboja Bošnjaka u julu 1995. Mi se iz godine u godinu spontano organizujemo i kupimo ono što smatramo da je učesnicima najpotrebnije, hranu i piće, i to se uvijek pokaže kao odlična odluka, kazao je forumaš Čupo, koordinator ovih akcija.

Zanimljivo je da se ove akcije iz godine u godinu organizuju bez mnogo pompe. Naši prijatelji samoinicijativno pronesu glas o našoj težnji da participiramo sa učenicima Marša u njihovoj uzvišenoj misiji, a onda se početni planovi značajno uvećaju i uspjevamo skupiti sve više potrebnih namirnica.

Tako i ove godine naša akcija ne bi bila to što jeste da nije bilo naših prijatelja koji vjerno prate Tuzlarije, a to su: Forumaši Tuzlarija, UG „Vive Žene“ Tuzla, UNCRO d.o.o. Tuzla, Udruženje žena "Jadar" Konjević Polje, DINO kafa te kolege sa Tuzlainfo portala.

Posebnu zahvalnost ove godine upućujemo džematu Kevser Tulln iz Austrije koji je velikodušnim novčanim sredstvima pomogao ovogodišnju akciju.Nakon što prenoće u mjestu Mravinjci, učesnici Marša pred sobom imaju još jedan dan hoda, a potom će se pridružiti svima koji će u Potočarima odati počast onima koji su stradali od agresorske ruke, a čija su tijela danas ispraćena.

S.P.

Priredio(la):