TUZLARIJE - D O S J E

08.06.2006.
Skupšina Srbije - referendum o statusu Republike Srpske


U Skupstini Srbije na kojoj je konstatovano otcjepljenje Crne Gore pokrento je pitanje održavanja referenduma o statusu Repulike Srpske. Koliko je to bježanje od sopstvene stvarnosti i skretanje pažnje javnosti u Srbiji sa gorućih problema?

Nije nimalo slučajno visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić, na vanrednom zasjedanju Skupštine Srbije pozvao na pravo Srba preko Drine da održe referednum o statusu Republike Srpske. Njegov zahtjev nije nikoga iznenadio, jer on to ponavlja stalno kad nema šta drugo da kaže ili želi da privuče pažnju nacionalističkih snaga. Iznenađuje, međutim, izjava ministra finansija, Mlađana Dinkića. koji će u petak boraviti u Banjaluci da će baš o tome razgovarati sa svojim domaćinima:

«To će svakako biti jedna od tema o kojima ćemo razgovarati u Banjaluci».

Čuđenje je tim veće ako se zna da se Dinkićeva stranka G17 plus zvanično zalaže za saradnju u regionu i približavanje Evropskoj uniji. Očigledno da između programa stranke i njegovog sadašnjeg ponašanja postoji teško premostivi jaz. Na sve to se nadovezuje stav iznesen na istom zasjedanju Skupštine Srbije, da Srpska radikalna stranka nije odustala od ideje o velikoj Srbiji pri čemu se, prije svega, misli na dijelove BiH, određenije na teritorije koje čine RS. Zamjenik predsjednika te stranke, Tomisav Nikolić, to je dosta plastično i bez ustezanja objasnio:

«Srbija je samo deo države u kojoj želimo da živimo. Sve dok su izvan naših granica Srpska Krajina, Reublika Srpska i Crna Gora naši poloitički ciljevi nisu ostvareni.Ovo je bilo neodgovorno pred našim potomcima; i ono što su uradili u Crnoj Gori i ono što Srbija radi žureći da iskoristi odlazak Crne Gore da tobož dobijemo nekakvu samostalnost».

Na drugoj strani, potpredsjednik Demokratske stranke, Dušan Petrović, ukazuje da takvi stavovi trajno štete Srbiji i da je sve to opasna iluzija zastupnika takvih ideja i:

«San o nekakvoj velikoj državi koja će daleko na Zapadu imati svoje granice. To nije san to je košmar iz koga se nadam da će što pre izaći. Jer, košmari nikome dobro ne donose, jer košmari nemaju veze sa realnošću. I postoji druga ideologija koja ima viziju jake i moćne Srbije koja će imati najsnažniju ekonomiju u ovom regionu».

Kada će to biti veliko je pitanje, ali ako u Beogradu budu preovlađujući stavovi o «velikoj Srbiji» ili ako se nastavi sa zahtjevima za održavanje referenduma tamo gdje im nije mjesto onda je sigurno da će Srbija među poslednjim zemljama Zapadnog Balkana postati članica Evropske unije – kažu upućeniji.(Ejub Štitkovac - DW)

Priredio(la): V.K.