TUZLARIJE - D O S J E

11.07.2013.
Udruženje intelektualaca Podrinja
Haški sud vraća tračak nade u pravdu


Odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala da se nastavi dokazivanje genocida u još sedam općina, pored Srebrenice, tračak je nade u pravdu za sve nevino stradale žrtve zločinačkog projekta na čijem čelu je bio optuženi Radovan Karadžić.U toku današnjeg izricanja odluke Žalbenog vijeća da se odbije žalba optuženog Radovana Karadžića mogao se osjetiti novi impuls u dokazivanju pravde o stradanju hiljada nevinih ljudi i prije genocida počinjenog u Srebrenici jula 1995. godine.

Žrtvama bi ova odluka mogla predstavljati dodatnu nadu da će zločinci biti kažnjeni i podatak da su članovi Žalbenog vijeća, u sastavu sudija Theodor Meron, predsjedavajući, sudije Patrick Robinson, Liu Daqun, Khalida Rachid Khan i Bakhtiyar Tuzmukhamedov donijeli jednoglasnu odluku kojom se ukida oslobađajuća presuda za genocid protiv optuženog Radovana Karadžića u općinama: Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Ovakva odluka sudija Žalbenog vijeća Haškog tribunala otvara novu stranicu pravde u Bosni i Hercegovini. Otvara se mogućnost u dokazivanju genocidnih namjera ratnog vodstva Republike Srpske na čelu sa Radovanom Karadžićem i početak procesa dokazivanja odgovornosti za počinitelje i inspiratore najsvirepijih zločina u kojima je provedeno brutalno etničko čišćenje.

Među počiniteljima i inspiratorima ovih zločina moraju odgovarati i čelnici lokalnih organa vlasti na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu koji su poslušali direktive Radovana Karadžića i najvišeg rukovodstva RS da se po svaku cijenu izvrši razgraničenje između Srba i pripadnika ostalih naroda u općinama u BiH.
Dokazivanjem genocidne namjere u djelovanju predsjednika RS, haškog optuženika Radovana Karadžića za navedenih sedam općina, pored Srebrenice, otvorila bi se nova stranica historije dokazivanja istine o uzrocima i posljedicama agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Današnjom odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala dokazano je kako u ovoj međunarodnoj pravosudnoj instituciji ima još dovoljno snage da se dokaže pravda. Nakon današnje odluke, ostaje nada kako će pravda konačno otvoriti proces uklanjanja posljedica genocida u Bosni i Hercegovini, stvoriti osnovu za obezbjeđenje preduslova za potpuni povratak svih raseljeniih i izbjeglih na njihova prijeratna prebivališta i naknadu načinjene ogromne materijalne štete. Današnja odluka otvara mogućnost da se konačno zaustave svi oni koji negiraju genocid i da se daju prava žrtvi da izrazi svoje negodovanje i ostvari pravo na dostojanstvo radi budućnosti i života u zajedništvu i slozi u BiH.

UDRUŽENJE INTELEKTUALACA PODRINJA

Hazim Karić, predsjednik

Priredio(la):