TUZLARIJE - D O S J E

17.07.2013.
Odluka je donesena jednoglasano
Ministri usvojili izmjene Zakona o JMB


Vijeće ministara je usvojilo Nacrt izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova. Prema ovim izmjenama, predviđeno je postojanje 9 registracijskih područja - 5 u Federaciji, 3 u RS-u i 1 u Brčko Distriktu. Odluka je donesena jednoglasano.Vijeće ministara BiH danas je jednoglasno utvrdilo i uputit će u žurnu parlamentarnu proceduru pomenuti Prijedlog zakona.

Prijedlogom ovog zakona registracijska područja prilagođena su teritorijalnoj organizaciji BiH sukladno Ustavu BiH i Izbornom zakonu, što praktično znači da ima devet registracijskih područja unutar entitetskih linija i Brčko Distrikta BiH, i to tri u Republici Srpskoj, jedan u Brčko Distriktu i pet u Federaciji BiH.

Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju definirano je da jedinstveni matični brojevi izdani po dosadašnjim propisima ne podliježu promjeni, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vijeća ministara BiH.

Ipak, svoju riječ o izmjenama Zakona trebaju dati državni parlamentarci. Za zastupnike Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ovakve izmjene i dopune Zakona o JMB sa registracionim područjima u okviru entiteta i distrikta su nedopustive.

Priredio(la): Federalna.ba