TUZLARIJE - D O S J E

16.07.2013.
Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS: Otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova RS
˝Čudi me da istim metodama policija ne štiti i privatnu imovinu Fate Orlović˝


Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, mr. Ramiz Salkić, uputio je otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova RS, Radislavu Jovičiću, u povodu intervencije policije u toku obilježavanja 18. godišnjice sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U pismu se navodi:Poštovani ministre,

Koristim priliku da Vam se obratim i izrazim svoje nezadovoljstvo i zabrinutost u povodu dešavanja prilikom obilježavanja 18 godina od genocida počinjenog nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica, 13. 7. 2013. godine u Kravici.

Način na koji je policija primijenila silu nad majkama ubijenih više od 1000 Bošnjaka u hangaru Zemljoradničke zadruge u Kravici je krajnje neprihvatljiv i ponižavajući za žrtve genocida.

Poštovani ministre, mi u potpunosti podržavamo pravo na privatnu imovinu, ali Vas podsjećamo na obavezu poštivanja odredaba Zakona o nestalim osobama Bosne i Hercegovine koji predviđa pravo na posjećivanje svih mjesta stradanja i njihovu dostupnost za obilježavanje sjećanja porodica žrtava.

Čudi me ministre da istim metodama policija ne štiti privatnu imovinu Fate Orlović već radi suprotno, pomaže uzurpatorima svake godine da održavaju skupove na privatnom posjedu gospođe Orlović u Konjević Polju.

Imajući sve ovo u vidu, pozivam Vas da provedete ozbiljnu istragu o svim dešavanjima, posebno o prekomjernoj upotrebi sile koju je policija primijenila na majkama, suprugama i kćerima žrtava genocida i o tome me obavijestite.

Ova istraga neophodna je, prije svega, radi stvaranja kakvog-takvog povjerenja u policiju RS među povratnicima Bošnjacima, imajući u vidu činjenicu da je ono, čini mi se, na najnižem nivou.

Poštovani ministre, pozivam Vas da poštedite porodice daljih ponižavanja i opozovete pozive na davanje izjava članova porodica jer to samo produbljuje jaz između policije i povratnika u ovaj entitet.

Iskreno se nadam Vašem razumijevanju ovog stanja i Vašoj pomoći da se ovo stanje promijeni i da policija podjednako štiti sve građane ovog entiteta i njihovu imovinu.

S poštovanjem,

KABINET
POTPREDSJEDNIKA
NARODNE SKUPŠTINE RS


Priredio(la):