TUZLARIJE - D O S J E

02.08.2013.
Novinarska akademija
Edukacijom do smanjenja govora mržnje


Kako smanjiti govor mržnje u javnom prostoru naziv je šestodnevne Novinarske akademije koja ima za cilj unaprijediti profesionalne standarde u produkciji medijskih sadržaja u bh. medijima kroz edukaciju profesionalaca i studenata novinarstva. Udruženje BH novinari je u saradnji sa Vijećem Evrope i njihovim ekspertima prvu specijaliziranu akademiju posvetilo upravo ovoj tematici na osnovu istraživanja koja su pokazala da je dskriminacija često podcjenjena tema u medijima.„Mediji nisu ti koji stvaraju diskriminaciju, ali je slijepo sprovode umjesto da budu kritički orjentisani spram nje i da se angažuju ka razvoju zajednice“, kazala je Borka Rudić, generalni sekretar BHN.

Akademija ima za cilj da postane dugoročan vaninstitucionalni oblik edukacije za novinare koji će uz multisektoralan pristup poučiti najboljim rezultatima u odklanjanju raznih društveno neprihvatljivih ponašanja u bh. društvu, ali i u zemljama u regionu.

„Sve zemlje regiona imaju probleme koji se tiču govora mržnje i to nije problem koji se može ograničiti samo na BiH ili na bilo koju zemlju u našem okruženju“, kazala je Lejla Dervišagić iz Odjela Vijeća Evrope za demokratizaciju i medije.

Po okončanju Akademije, planirano je publikovanje radova koji će biti rezime multidisciplinarnog angažmana učesnika koji su osim eksperta Vijeća Evrope iz Danske u svom radu imali poslušati iskustva i domaćih novinarskih profesionalaca.

Slijedeće novinarske akademije će biti fokusirane na druge teme poput pitanja gendera i manjina, izbornih kampanja i slično.

B.K.

Priredio(la):