TUZLARIJE - D O S J E

04.07.2006.
Na margini haške presude Naseru Oriću
Nismo svi podjednako krivi, u Hagu se ne sudi po paritetu


Nakon presude Naseru Oriću političari, stranke i udruženja u Republici Srpskoj kao da se takmiče ko će više biti zaprepašten i ogorčen "nepravdom" Haškog suda. Bilo bi čudo da je drugačije. Kolektivna krivica za ratni zločin ne postoji ali zato postoji kolektivno ispiranje savjesti. Godinama sami sebe uvjeravaju pa misle da su i drugi povjerovali kako su "svi podjednako krivi", da će isticanjem kako su "sve strane činile zločine" biti zaboravljena očita nesrazmjera u obimu zločina. Srećom, ako je Haško tužilaštvo i podložno političkim pritiscima za nacionalni paritet optuženika, sudije se ne bave paritetom već zločinom i vagaju kaznu na temelju dokaza.

I na bošnjačkoj strani ima onih kojima se svaka kazna za zločin nad Bošnjacima čini mala a zaboravljaju pri tome najvažnije, da je svaka kazna dokaz da se zločin desio a krivac imenovan. Zaboravljaju da je svaka kazna novi list u knjizi istine koja će kad tad biti zajednička. Uglavnom u takvim redovima ovih dana se slavi Orićeva "pobjeda" i povratak kući a istina je da Orić nije oslobođen, nije ni pobjedio. Orić je osuđen za ratni zločin što ga čini ratnim zločincem poput svih drugih, samo manjeg kalibra. Presuda Oriću je dokaz da su u Srebrenici zločini činjeni i nad Srbima. Istina, Orić ih nije počinio svojom rukom ali zato neko drugi jeste.

Presuda Oriću nije nikakva pobjeda za bošnjačku stranu ali jeste porazna za srpsko kolektivno ispiranje savjesti. Ona je još jedan dokaz da su zločini činjeni na svim stranama ali isto tako i dokaz da u količini zločina nije bilo pariteta. Za masovne zločine nisu dovoljni samo zločinci već su potrebni i sistem i logistika. Svojim presudama Haški sud upravo to i dokazuje, da su na srpskoj strani imali i jedno i drugo, masovni zločin i genocid utemeljen u političkom sistemu etničkog čišćenja.

Haški sud nam govori ono što svi dobro znamo, da pariteta u zločinu nije bilo. Znaju to i srpski političari pa su zato toliko grlati na presudu Oriću. Znaju i to da im ta grlatost neće ništa pomoći i da će haške sudije i dalje suditi po pravdi i zakonu. Zbog njih oni i ne galame. Rade oni ono što najbolje znaju, rade na homogenizaciji srpskog naroda na temeljnoj tački globalne nepravde i zavjere, na ugroženosti od svega i svakoga, od komšija najviše.
Znaju oni dobro, od Čavića pa naniže, da što je narod "ugroženiji" lakše "guta" milionske pljačke. Spominje li iko ovih dana rafineriju i pokradene milione?

Priredio(la): V.K.