TUZLARIJE - D O S J E

05.08.2013.
Za pola godine izvezeno šest puta više zlata nego u cijeloj 2011. godini
Cvjeta izvoz zlata
Iz Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci ove godine legalnim putem izvezeno je najmanje 227 kilograma zlata, dok je za čitavu prošlu godinu izvezeno oko 300 kilograma. Vrijednost izvezenih dragocjenosti u prvih pola godine premašuje 10 miliona maraka, što je više od izvoza ovog plemenitog metala za cijelu prošlu godinu i čak šest puta više nego u 2011, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

- Najviše zlata izvezeno je u Tursku, a zanimljivo je da se sve više zlata izvozi i u polugama - kaže Ratko Kovačević, portparol UIO.

- Zlato se najčešće izvozi kao nakit, a sve češće ima slučajeva i da se pretapa u poluge, pa se izvozi u tom obliku. Nakon Turske, naši izvoznici plemenitih metala najviše ga distribuiraju u Austriju, Hrvatsku i Srbiju - pojašnjava Kovačević.

Ovdje je posebno bitno da izvoznici zlata ne moraju ništa da plate državi dok iz nje izvlače višemilionsku vrednost. Tako da je jasno da posao izvoza zlata naprosto cvjeta. Da posao sa zlatom postaje sve bolji pokazuju i podaci sa terena, gde širom BiH niču prodavnice za otkup zlata. U zlatarama kažu da je otkupna cijena porasla, pa građani pritisnuti nemaštinim prodaju zlato kako bi preživjeli. U BiH, otkupljivači gram zlata, u zavisnosti od njegove čistoće, plaćaju od 35 do 60 KM.

PRSTEN DA PREŽVE

Ekonomisti ovakav trend komentarišu time da je BiH poznata po tradiciji poklanjanja zlatnog nakita prilikom svečanih događaja. Ali, kada se slavlje završi i dođu lošija vremena, zlato se prodaje. Ističu i da iza povećanog izvoza zlata iz BiH stoje dvije komponente. Jedna je to što je porasla cijena zlata u svijetu, a druga što je dosta porodica u teškoj ekonomskoj situaciji, bez stalnih primanja pa porodično zlato predstavlja kratkoročno obezbjeđivanje gotovog novca.

Priredio(la): Novosti.rs