TUZLARIJE - D O S J E

17.08.2013.
Sramotno: Na Prvenstvu specijalne olimpijade BiH
Himna ˝Bože pravde˝


Državno prvenstvo pod motom "Kraljica sporta i sa nama" je bilo posljednje prvenstvo u prvom dijelu sezone Specijlane Olimpijade. Podsjetićemo da je na ovom prvenstvu učestvovao rekordan broj takmičara, ekipa, gradova, volontera, sudija i da je ovo prvenstvo pod tehničkom organizacijom kluba specijalnih sportova "Tuzla" proglašeno već šesti put za redom kao najbolje i najkvalitetnije organizovano Prvenstvo Specijalne Olimpijade.Nastavak takmičarske sezone Specijalne Olimpijade Bosne i Hercegovine krenuo je sa Državnim prvenstvom u boćanju koje je u tijeku (16.-18.august 2013.godine), a centar "Zaštiti me" i sportski savez mentalno nedovoljno razvijenih lica RS-a su se pobrinuli za tehničku organizaciju. Na otvaranju Prvenstva okupilo se nešto više od desetak ekipa, sa oko 40 takmičara. Najtrofejniji klub Specijalne Olimijade BiH, klub specijalnih sportova "Tuzla" učešće je uzeo i na ovom Prvenstvu, mada su na neku ruku i oštećeni pravilnikom tehničkog organizatora, gdje se ispred jednog kluba mogu prijaviti samo tri takmičara, a najtrofejnijeg Kluba je to primoralo da preko 15-tak takmičara ne povede na ovo Prvenstvo.Ono što dovodi u pitanje dalnji nastavak učešća na takmičenjima Specijalne Olimpijade koja je organizovana i egzistira na području cijele Bosne i Hercegovine, jeste razlog što je politika i ovaj put i na ovom mjestu našla svoje skrovište. Nedopustivo je više gledati, slušati "lapsuse" gdje na Državnom prvenstvu koja se organizuju u manjem entitetu BiH, smo primorani mirno stojati i slušati himnu "BOŽE PRAVDE". Pomalo je bijedno da na Državnom Prvenstvu Bosne i Hercegovine se ne možemo osjećati kao domaćini. Politika je posljednje mjesto gdje je trebala na ova vrata ući, ući među osobe sa posebnim potrebama, odnosno osobe sa invaliditetom.

Specijalna Olimpijada BiH je oduvijek okupljala kvalitetne osobe koje su tu da dadnu svoj bezprijekoran doprinos, ekipe, klubove koji su tu zbog djece, zbog osoba sa invaliditetom, ali na žalost kako to biva u našoj državi, sve je više podobnih osoba u organizacionim i upravnim odborima, nego sposobnih, gdje se sposobni uklanjaju u stranu, a dovoljno je samo osvrnuti se malo unazad i vidjeti razlike koje su drastične. Vjerovatno himna RS-a kada se intonira na jednom Državnom Prvenstvu za njih nema razlike.Ovo je još više zasmetalo klubu, koji je prvi osnovani klub Specijalne Olimpijade, koji je i pokrenuo Specijalnu Olimpijadu te davne 1998.godine od kada ona i egzistira, pokrenuo i svjedočio da Specijalna Olimpijada nije ono što je sad i nekad bila.

Nadamo se da će rukovodeća struktura Specijalne Olimpijade se pozabaviti ovim "lapsusom" ili "problemom" intoniranjem himne "BOŽE PRAVDE" koje je bilo u Banja Luci na Državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine, a ne što nastoji što više kvalitetnih i sposobnih osoba, ukloniti iz njenog rada i funkcionisanja.

PRESS KSS "TUZLA"

Priredio(la):