TUZLARIJE - D O S J E

16.08.2013.
KTK Visoko bez struje
Ponavlja li se slučaj Polihema?


Zbog neizmirenih obaveza za utrošenu električnu energiju, svi objekti i proizvodni pogoni u vlasništvu visočkog KTK su bez struje. To je i razlog za prekid proizvodnje u fabrikama obuće i prerade kože, a na udaru su i preduzeća koja pod najam koriste hale i objekte i KTK, uključujući Prevent i Brovis.

Dug je dug i vijest ne bi bila čudna da većinski vlasnik KTK-a nije Vlada FBiH koja je i većinski vlasnik Elektroprivrede. U prevodu, Vlada FBiH isključila je struju i dovela u pitanje egzistenciju 400 radnika u firmi kojoj je ona vlasnik.

Ništa novo, ko zna koliko je firmi u FBiH otišlo u stečaj zbog dugovanja Elektroprivredi i onda nestalo u raljama kriminalne privatizacije ali slučaj KTK Visoko izaziva gutu u stomaku jer neodoljivo podsjeća na scenario konačnog uništavanja Polihema 2001. godine.

Imena druga ali scenario je isti

U ponedjeljak 18. juna 2001. godine Polihem je trebao da krene sa proizvodnjom za poznatog kupca. Sve je bilo spremno, postrojenja remontovana, sirovine nabavljene ali proizvodnja nije krenula jer je dan ranije, u nedjelju, Elektroprivreda isključila struju ovoj fabrici.

Polihem jednostavno nije imao šansu jer je tadašnja politička vrhuška imala drugačiji privatizacijski plan za ovu firmu. Sa 1200 radnika Polihem je prije rata imao status povlaštenog potrošača struje, isto kao i mostarski Aluminij. Nakon rata Aluminij je zadržao taj status, Polihem nije, što je bio prvi znak šta mu se sprema.

Ratnu proizvodnju Polihemu nije niko platio ali mu je uredno evidentiran dug za struju koji mu se poput zlatnog gajtana počeo stezati oko vrata. Nisu ga stezali samo u Sarajevu, pomogla je i tadašnja Skupština TK. Polihem je te 2001. godine izložio Vladi TK svoj razvojni program, tražio od nje milion KM obrazlažući svoj zahtjev garancijom da će pokrenuti proizvodnju i otplatiti dugove uključujući i vraćanje duga Elektroprivredi u 36 rata. Skupština TK je ovaj zahtjev odbila. Elektroprivreda, ili u prevodu, tadašnja politička vrhuška, nije imala interes da dug bude vraćen. Struja je isključena, zlatni gajtan je zategnut do kraja.

Polihem je gurnut u stečaj, radnici otpušteni da bi onda koju godinu poslije na sva zvona bilo objavljeno dizanje Polihema iz pepela prodajom poljskoj firmi Organika. Posebno je indikativno da se Elektroprivreda tada zadovoljila sa vraćanjem polovine duga. Nastavak priče zna svako ko je prošao kolima pored Polihema, fabrika je isječena i prodata kao staro željezo.

Ovoj skraćenoj priči moglo bi se dodati još puno detalja koji izazivaju mučninu u stomaku ali se sve svodi na to da je Polihem ugušila tadašnja Vlada FBiH koristeći se Elektroprivredom kao zlatnim gajtanom.

Prošle su godine, današnji glavni igrači imaju neka druga imena ali igra je ostala ista. Možemo samo da se nadamo da će KTK imati više sreće nego Polihem.

A.M.

Priredio(la):