TUZLARIJE - D O S J E

22.08.2013.
Vijest i za smijanje i za plakanje
Poništene smjene Envera Krese i Nadzornog EPBiH iz 2007. godine!!!!


Općinski sud u Sarajevu poništio je smjenu Envera Krese sa mjesta generalnog direktora Elektroprivrede BiH i naložio njegovo vraćanje na tu funkciju. Također, Kantonalni sud Sarajevu pravosnažnom presudom poništio je imenovanje Nadzornog odbora Elekroprivrede. Ove bi sudske odluke mogle otvoriti mnoga pitanja: ko je legalan a ko ne i kakve će biti pravne i finansijske posljedice kadrovske križaljke urađene na nezakonit način.Generalnog direktora Elektroprirede BiH Envera Kresu je 2007. godine smijenio privremeni Nadzorni odbor. Općinski sud u Sarajevu 2013. godine donosi prvostepenu presudu kojom poništava odluku o Kresinoj smjeni i nalaže njegovo vraćanje na poziciju direktora. "Ovu presudu ću ja uokviriti da moja djeca i unučad vide da sam bio u pravu", kazao je Kreso.

Erdal Trhulj, ministar indutrije, rudarstva i energetike FBiH, kazao je kako je Elektroprivreda uložila zahtjev za reviziju u skladu s poukom o pravnom lijeku. "Ukoliko izgubi taj spor, na kraju će morati da plati Kresi tu razliku sa kamatama. Vidjet ćemo da li će vlasnik kapitala, zavisno od toga kolika će biti finanijska šteta, tražiti odgovornost onih koji su proveli takve procedure suprotne zakonu", podsjeća ministar.

Ovome je prethodila pravosnažna presuda Kantonalnog suda u Sarajevu koji je poništio Odluke o razrješenju Nadzornog odbora sa predsjednikom Rasimom Gačanovićem na čelu, te imenovanju novih privremenih članova, koji su kasnije smijenili Kresu.

"To je jedna pravosnažna presuda koja je bila temelj za ovu prvostepenu, za poništenje odluke o mome smjenjivanju", objašnjava Kreso.

Ovakve bi presude u normalnoj državi riješile sve nedoumice. U BiH one će donijeti pravni haos.

"Elektroprivreda čitav jedan period radi u pravnom vakumu. Odluke tog Nadzornog odbora, privremenog, nelegalnog, inokosnih organa, tj. predsjednika uprave, generalnog direktora i njegovih saradnika koje su oni imenovali, također su nelegalne", tvrdi Kreso.

Iako bi formalno-pravno sve odluke nadzornih odbora i direktora nakon Envera Krese i 2007. godine, počevši od Amera Jerlagića pa do aktuelnog Elvedina Grabovice bile upitne, resorni ministar tvrdi drugačije.

"U obrazloženju presude nije napomenuto da će se sve te odluke izbrisati, pogotovo što nakon toga ima nadzorne odbore po zakonskim procedurama. U tom slučaju se možda može govoriti o periodu od 2007. do 2009., a to je sada već daleko iza nas", objašnjava Trhulj.

Još nema računice koliku će štetu pretrpjeti Elektroprivreda.

"Štete sada mogu biti isključivo finansijske prirode - da se namiri razlika u plati direktoru i članovima Nadzornog odbora koji u tom periodu nisu završili svoj mandat, a u međuvremenu su i novi članovi Nadzornog odbora koji su tada bili 2007. godine primali punu naknadu", dodaje Trhulj.

Rješenja nema ni na vidiku. Komisija za vrijednose papire FBiH je početkom ove godine temeljem presude poništila svoje rješenje iz 2007. gdine o upisu spornih članova Nadzornog odbora u Registar emitenata. Da apsurd bude veći, riječ je o Komisiji kojoj je još 2009. istekao mandat, zbog čega su joj nadležni sudovi već poništili nekoliko rješenja.


federalna.ba/Mirela Gradišić

Priredio(la):