TUZLARIJE - D O S J E

30.08.2013.
U Tuzli danas
Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

Međunarodni dan nestalih osoba prilika je da se nevinim žrtvama prisilnih nestanaka oda počast i da se prikaže agonija članova porodica, koji još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najdražih. Vodeći se činjenicom da u Bosni i Hercegovini ne postoji niti jedan spomenik niti memorijal koji bi na adekvatan način ukazao na postojanje nestalih osoba ideja vodilja aktivnosti povodom ovogodišnjeg obilježavanja jeste izložba predmeta nestalih osoba i izgradnja privremenih spomenika.Tim povodiom Udruženje Prijedorčanki "Izvor" je u saradnji sa mladima iz Mostara, Tuzle, Sarajeva obilježilo ovaj dan. Ovakvim pristupom se nastoji otvoriti prostor za dijalog o kulturi sjećanja između mladih i porodica nestalih.

Na trgu u Tuzli, danas su postavljene siluete i stope, kojima se pokušalo pokazati, da bi nestali danas tako hodali i živjeli. Ono što rodbinu nestalih najviše boli je činjenica da se sve više zaboravlja da je u našoj zemlji više od 8000 nestalih, a konačan broj se nikada neće ni saznati. Također, veliki je problem nedovoljno angažovanje državnih i drugih institucija kao i slabo animiranje javnosti o ovom problemu.Za razliku od ranijih obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, ove godine glavni inicijatori i realizatori su mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine. Saradnja između mladih aktivista je ostvarena kroz projekat „Program volontiranja/stažiranja u organizacijama porodica nestalih“ koji implementira Udruženje Prijedorčanki ´´Izvor´´ i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP).

Partnerske organizacije u Sarajevu su Udruženje Žena-Podrinja Bratunac sa sjedištem u Sarajevu i Udruženje Žene Srebrenice sa sjedištem u Tuzli.

S.M.

Priredio(la):