TUZLARIJE - D O S J E

30.08.2013.
Hrvatska gospodarska komora na sajmu u Gradačcu


I ove godine se tradicionalno na Sajmu šljive u Gradačcu predstavljaju privrednici, članovi Hrvatske gospodarske komore Županijska komora Sisak. Na zajedničkom štandu domaćina HKG, svoje proizvode i usluge predstavljaju Mlin i pekare Sisak Džakula d.o.o. Blinjski Kut, Holcim Hrvatska Zagreb, Udruga Moslovačka vinska cesta Kutina i Turistička zajednica Sisačko-moslovačke županije. Kako ističu izlagači, ovogodišnji sajam u Gradačcu je vrlo sadržajan, a brojni posjetioci iskazali su značajno interesovanje za proizvode i usluge firmi iz Hrvatske. Na ovogodišnjem sajmu, predstavnik firme Džakula d.o.o Rodoljub Džakula, održao je predavanje na temu Budućnost poljoprivrede u ruralnom prostoru, u okviru tradicionalnog Stručno-naučnog savjetovanja, čiji organizator je bio Poljoprivredno-prehrambeni fakultet iz Sarajeva.«Nema puno razlike u poljoprivrednoj proizvodnji između Hrvatske i BiH. Karakterišu je prvenstveno raštrkane djelatnosti, malen obim i rad bez plana. Zbog toga svaki farmer treba da ima dvije vrste djelovanja; primarno da zadovolji vlastite potrebe i tržnišno da radi na održivom razvoju, optimalno ulaže i što manje se zadužuje», poručio je Džakula.
Oficijelni sponzor ovogodišnjeg sajma je i Petrokemija iz Kutine, firma koja ima najdužu tradiciju učešća na ovom privredno-turističkom događaju u Gradačcu. Izlagačima se predstavlja i tvornica stočne hrane Belje d.d. Darda iz Osijeka. Po prvi puta, na ovoj najstarijoj specijalizovanoj manifestaciji predstavila se i firma Kutjevo d.d.Štand HGK na otvaranju sajma posjetila je i visoka delegacija na čelu sa dopredsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejmanom Tihićem, Premijerom Vlade Federacije BiH Nerminom Nikšićem i dopredsjednikom F BiH Svetozarom Pudarićem. U kraćem razgovoru sa predsjednikom Županijske komore Sisak Borisom Mesarićem zadržao se i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. On je izlagačima i gostima Gradačačkog sajma poručio da je Hrvatska ulaskom u EU postala član elitnog gospodarsko-političkog kluba i da neće stati na tome, jer joj je želja da i ostale zemlje regiona što prije uđu u ovaj klub.
«Ovaj sajam je značajna gospodarska manifestacija na kojoj se svake godine vidi koliko smo napredovali ili koliko smo u zaostatku u napredovanju. Iz godine u godinu je ovaj sajam sve bogatiji i na taj način se prezentira uspjeh ne samo u proizvodnji šljive i njenoj preradi, nego u svim granama gospodarstva ovog cijelog kraja», rekao je Mesić. Gradačački sajam šljive održava se od 28. do 31. avgusta.


Priredio(la): Služba za informisanje GS