TUZLARIJE - D O S J E

30.08.2013.
Oslobođenje slavi 70. rođendan
Istinski svjedok jednog vremenaPrije 70 godina, tačno na današnji dan, svjetlo dana ugledao je prvi primjerak Oslobođenja, dnevne novine koja se još davne 1943. godine opredjelila da čitalačkoj publici nudi isključivo objektivnu informaciju. Tako će biti i ovog 30. augusta kada će novina mlađim čitateljima ukazati na važnost Oslobođenja i događaja koje je ova novina kontinuirano pratila.


Vildana Selimbegović
- Rođendanski broj sa 160 stranica danas krasi naslovnica sastavljena od najvažnijih svjetskih i domaćih događaja u proteklom periodu, a koje su praćene u našoj novini i o čemu imamo arhivski trag. Ovaj specijalni broj manje će se baviti aktuelnostima koje su obilježile 30. august 2013. godine jer smo akcenat stavili na važne historijske događaje iz prošlosti koji su uticali na našu i sudbine ljudi koji su ostavili trag na čovječanstvo, kazala je za Tuzlarije Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja.

Prvi broj lista Oslobođenje štampan je u Donjoj Trnovi kod Bijeljine, u jeku Drugog svjetskog rata, a kontinuitet izlaženja nije prekinut ni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tu činjenicu, zalaganje da informacija dođe do publike, prepoznata je i nagrađenja brojnim domaćim i svjetskim priznanjima.

U godinama koje dolaze Oslobođenje je suočeno sa svim izazovima koje donosi era elektronskih medija i recesije. Ipak, rad po postulatima novinarske struke preživjeće turbulentne godine, smatra Selimbegović.

- Ponosni smo na činjenicu da smo novina koja živi od svoga rada, prodaje i oglašivača. Analitična, dobra, profesionalna i zanatski dobro urađena novina nema razloga da strahuje od novih medija. Mi smo hrabri i ne bojimo se izazova jer smo spremni da se sa njima uhvatimo u koštac, čak i u bh. uslovima, kazala je Vildana Selimbegović.

U Oslobođenju su objavljivali mnogi poznati književnici, publicisti i novinari koji su zajedno sa širokom dopisničkom mrežom uticali na to da kvalitet novine ne bude upitan ni u najtežim vremenima. Tako su u ovoj novini zajedno sa Mešom Selimovićem zanat pekle brojne diplomate, ali i kolege čije se mišljenje i danas itekako cijeni u svjetskim medijskim redakcijama.Svima njima, u ime čitatelja, želimo se zahvaliti na novini koja je (p)ostala dio naše svakodnevnice. Kolegama, opet, želimo što više pozitivnih vijesti i što bolje okruženje koje će znati cijeniti važnost novinarske profesije.

B. Kaletović

Priredio(la):