TUZLARIJE - D O S J E

29.08.2013.
U povodu Međunarodnog dana nestalih osoba – 30.augusta
Instalacija ˝Vratite identitet nestalima˝


Međunarodni dan nestalih osoba prilika je da se nevinim žrtvama prisilnih nestanaka oda počast i da se prikaže agonija članova porodica, koji još uvijek traže posmrtne ostatke svojih najdražih. Vodeći se činjenicom da u Bosni i Hercegovini ne postoji niti jedan spomenik niti memorijal koji bi na adekvatan način ukazao na postojanje nestalih osoba ideja vodilja aktivnosti povodom ovogodišnjeg obilježavanja jeste izložba predmeta nestalih osoba i izgradnja privremenih spomenika.Udruženje Prijedorčanki ´´Izvor´´ će u saradnji sa mladima iz Mostara, Tuzle, Sarajeva obilježiti ovaj dan. Ovakvim pristupom se nastoji otvoriti prostor za dijalog o kulturi sjećanja između mladih i porodica nestalih. Na trgovima u Prijedoru (trg Zorana Karlice), Tuzli (trg Žrtava genocida Srebrenice), Sarajevu (trg Oslobođenja Alija Izetbegović) i Mostaru (Španski trg) će se u petak 30. avgusta 2013. s početkom u 11 h postaviti instalacije posvećene nestalim osobama.

U Mostaru, Sarajevu i Tuzli će se prikupljati mišljenja građana o efikasnosti nadležnih institucija u rješavanju problema nestalih osoba, dok će se u gradu Prijedoru organizovati centralna instalacija.

Instalacija u Prijedoru će okupiti mlade i porodice nestalih na glavni gradski trg na kojem će biti izloženi lični predmeti i druge uspomene na nestale osobe. Predmeti će se postavljati u kutije a dio instalacije je i stilizovana silueta koja predstavlja nestalu osobu. Silueta će biti oivčena novinskim tekstovima i predstavljat će nedostatak informacija o nestalim osobama u vremenu kada smo prepravljeni različitim informacijama. Silueta će u Prijedoru biti postavljena u vrata koja simboliziraju zadnje mjesto viđenja porodica sa njihovim najmilijim koji su odvedeni u nepoznato.

Za razliku od ranijih obilježavanja ovog Međunarodnog dana ove godine glavni inicijatori i realizatori su mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine. Saradnja između mladih aktivista je ostvarena kroz projekat „Program volontiranja/stažiranja u organizacijama porodica nestalih“ koji implementira Udruženje Prijedorčanki ´´Izvor´´ i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP).

Partnerske organizacije u Sarajevu su Udruženje Žena-Podrinja Bratunac sa sjedištem u Sarajevu i Udruženje Žene Srebrenice sa sjedištem u Tuzli.

Priredio(la): Udruženje Prijedorčanki