TUZLARIJE - D O S J E

29.08.2013.
Sajam šljive Gradačac 2013
Otvoren Mlin Nezić


Prvog dana 40. jubilarnog međunarodnog Sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive su otvoreni novi proizvodni kapaciteti Mlina Nezić.
Svečanu vrpcu su presjekli dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić i Halil Nezić, utemeljitelj ideje o izgradnji ovih mlinskih kapaciteta.- Sve je počelo radom mlina kapaciteta 30 tona/24 sata još 1986. godine, da bi se 1990. godine otvorilo privatno preduzeće „Eurotrans“, koje smo zamišljali kao transportno preduzeće. Tako je i bilo do 1992. godina, a onda zbog rata nastaje prekid, sve do 1996. godine. Tada nastavljamo sa radom i ulažemo u transport i transportne usluge, da bi 1999. godine krenuli sa povremenom preradom pšenice, odnosno uvozom i korištenjem domaće sirovine. Sve je to uticalo da smo već 2001. godine pokrenuli izgradnju novog mlina od 100 t/24h.
Potrebe za našim proizvodima i uslugama su stalno rasle, a kapaciteti u kojima su radili nisu mogli zadovoljiti tržište. Zbog toga smo 2009. godine pokrenuli novi projekat, izgradnju Novog mlina i silosnog prostora od 12.000 t na parceli od 15.000 m2.

Ovaj Novi mlin je kapaciteta 200 t/24h, sa savremenom opremom, softverskim upravljanjem i modernom pakirnicom. Tako da sada možemo da adekvatno odgovorimo potrebama tržišta, rekao je na ceremoniji otvaranja vlasnik firme Hasan Nezić.
Preduzeće „Eurotrans“ je porodična firma i sa velikom pažnjom i ljubavlju su razvijali svoje proizvodne i uslužne kapacitete.

- Zbog toga, želim istaći da je firma „Eurotrans“ uvijek vodila brigu o kvaliteti naših proizvoda i usluga te zadovoljstvu naših kupaca. Kao potvrda toga su certifikati ISO standard 9001 i HACAP. Firma «Eurotrans» je osnovala firmu kćerku «Mlin Nezić» i naši planovi za budućnost su proširivanje i finalizacija palete mlinskih i pekarskih proizvoda, poput proizvodnje keksa i drugih peciva tradicionalne recepture u skladu s novim trendovima, specifičnog okusa i primamljivog izgleda, ističe Hasan Nezić.
Sulejman Tihić je izrazio zadovoljstvo što u BiH imamo ovakve prerađivačke kapacitete i zahvalio se porodici Nezić na ustrajnosti i želji da se njihova ideja ostvari.
- Gradačac je jedan dobar primjer kako se u jednom skupom, nefunkcionalnom sustavu može raditi i funkcionirati. Porodica Nezić nas je obradovala vrijednom investicijom i pokazala kako se od jedne male porodične radnje može doći do jednog ovakvog mlina, rekao je Tihić.

U izgradnju i pogone Mlina Nezić investirano je oko pet miliona KM.

Priredio(la): Služba za informisanje GS