TUZLARIJE - D O S J E

29.08.2013.
U Gradačcu otvorena Mljekara Zott SEE


Prvog dana 40. jubilarnog Sajma šljive, u Gradačcu je otvorena Mljekara Zott SEE (Zott jugoistočna Evropa), članica njemačke grupacije «Zott», koja iz svojih proizvodnih pogona plasira mliječne proizvode na tržište BiH i zemalja Zapadnog Balkana.- Naši poslovi počeli su prije 20 godina i dobro se razvijaju u BiH i regiji. Sa zadovoljstvom i ljubaznošću ljudi, mi smo odlučili otvoriti fabriku u Bosni i Hercegovini. Uradili smo to veoma brzo. Krajem 2011. i početkom 2012. godine imali smo veliku investiciju u koju je uloženo mnogo eura. Ulagali smo i u naše farmere, jer želimo da proizvodnja mlijeka raste i da ga prodaju nama. Zahvaljujući farmerima investirali smo u 50 novih programa.

Lokacija fabrike u Gradačcu nam je veoma povoljna, jer želimo svoje proizvode plasirati na tržištu BiH i zemalja bivše Jugoslavije, rekao je Anton Hamer (Hammer), jedan od izvršnih direktora Zott-a.
Premijer Vlade F BiH Nermin Nikšić koji je svečano otvorio fabriku, istakao je da prije dvije godine, kada je boravio u Gradačcu i slušao o planovima razvoja mljekarske industrije, jako ga je obradovala činjenica da su u kratkom vremenu oni i ostvareni.

- Ovo je događaj za Federaciju BiH i našu državu ali i region i potrudit ćemo se da i dalje pravimo ambijent za tako nešto, rekao je Nikšić.
Mljekara Zott SEE na tržište je izbacila proizvode tzv. bijele linije - mlijeko, jogurt, pavlaka, kiselo vrhnje.
Na ceremoniji otvaranja Mljekare Zott SEE vlasnicima je uručen certifikat IFS, što im uz ostale certifikate o upravljanju kvalitetom omogućuju da planiraju plasman svojih proizvoda i u zemlje EU, posebno Hrvatske i Slovenije.


Priredio(la): Služba za informisanje GS