TUZLARIJE - D O S J E

28.08.2013.
Dan kada su Markale doživjele drugu apokalipsu
Oni koji su ubili građane Sarajeva, neka znaju da su ubili puno bolje ljude od sebe


Tih avgustovskih dana 1995. godine Markale su još vidale rane od stravičnog masakra koji se desio u februaru 1994. Započela je četvrta godina opsade, a Sarajlije gajile sve manju nadu da će vidjeti kraj rata. Krv, suze i glad postale su dio svakodnevice polumilionskog grada, čiji su stanovnici, uprkos svemu, pokušavali ostvariti privid normalnog života.Centralna gradska pijaca za vrijeme opsade predstavljala je jednu od rijetkih lokacija gdje je moguće nabaviti hranu. Tako su i tog 28. avgusta 1995. Markale bile mjesto koje je mnogima značilo opstanak. U 11 sati začulo se pet snažnih detonacija. Markale su doživjele svoju drugu apokalipsu.

Minobacačka granata koja je ispaljena sa Trebevića, tog je dana ubila 43 osobe, a teško ranila još 84.Povodom osamnaeste godišnjice ovog tragičnog događaja, na ovom mjestu danas je upriličeno polaganje cvijeća i odavanje pošte žrtvama.

"Oni koji su ubili građane Sarajeva, neka znaju da su ubili puno bolje ljude od sebe", rečeno je tim povodom.

Na mjestu pogibije okupile su se porodice poginulih, te predstavnici kantonalne i državne vlasti. Cvijeće su, između ostalih, položili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao i delegacija Kantona Sarajevo.Nemin Crnčalo koji je još kao dijete u ovom masakru izgubio majku, kroz suze govori: Sjećam se svaki dan, svakog ponedjeljka proživljavam istu bol, bol i tuga su stalno prisutni i svojoj majci se želim zahvaliti za sve što mi je pružila dok je bila živa".

Kako je izjavio Emir Turkušić, svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću koje se trenutno vodi u Haagu, minobacačka granata koja je ispred tržnice Markale u avgustu 1995. ubila i ranila desetine građana Sarajeva bila je proizvedena u fabrici “Krušik” u Valjevu (Srbija) dvije godine ranije. Istu oznaku su imale još četiri granate koje su istog dana eksplodirale u blizini Markala – nekoliko stotina metara dalje.

Ispred ulaza u Gradsku tržnicu, 28. augusta 1995. godine, ubijeni su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Priredio(la): RadioSarajevo.ba