TUZLARIJE - D O S J E

28.08.2013.
Otvoren 40. Sajam šljive u Gradačcu
Otvaraju se dvije fabrike


Federalni premijer Nermin Nikšić danas je otvorio 40. jubilarni Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive u Gradačcu.


Na Sajmu se predstavlja više od 280 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Turske, Italije i Bosne i Hercegovine, na 13.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora.Svečanu vrpcu zajednički su presjekli premijer Vlade F BiH Nermin Nikšić
, Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko i federalni Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
Jerko Ivanković-Lijanović
.

«Ovaj sajam su prepoznali izlagači iz cijelog svijeta i regiona, što je dokaz kako imamo mogućnosti za razvoj i dovoljno pameti i iskustva da budemo još bolji u onome u čemu smo dobri», rekao je premijer vlade F BiH Nermin Nikšić.

Podršku ovom sajmu dao je i Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko.

«Nisam znao da jedna voćka poput šljive može okupiti i zaposliti velik broj ljudi, zato Sajam šljive između ostalog pokazuje da je ova zemlja bez premca kada su u pitanju prirodni resursi. Poljoprivredni sektor u BiH ima ogroman dugoročni ekonomski potencijal. Taj potencijal još uvijek nije u potpunosti realiziran zbog toga što nadležne vlasti sporo rade na uspostavljanju sistema certificiranja poljoprivrednih proizvoda, ali je u ovoj oblasti ipak postignut napredak i mi se nadamo da se u skoroj budućnosti taj proces može odvijati još i brže», rekao je Incko.Visoki predstavnik za BiH je još rekao da visokokvalitetno voće i voćni proizvodi iz BiH mogu pronaći profitabilno mjesto na evropskom tržištu i na drugim tržištima širom svijeta.

«U BiH su vrijedni ljudi, zapamtite to vrijedni ljudi. Radnici i upravitelji zadruga i farmi u cijeloj BiH zavrnuli su rukave kako bi postigli najviše standarde, a na sajmu u Gradačcu vidimo da su na tržište plasirali odlične proizvode», dodao je.

Sa sajma je poručeno da je sada na nadležnim vlastima da poljoprivrednicima omoguće proširivanje tržišta i otvaranje novih radnih mjesta.
«Posebno me ohrabruje činjenica da je Federalna Vlada počela da se bavi ozbiljnim ekonomskim pitanjima, te je na protekle dvije sjednice usvojila dvije vrlo važne inicijative. One bi trebale rezultirati ukidanjem doprinosa na plate u proizvodnom sektoru, kako bi naš proizvodni sektor bio ekonomski konkurentan i kako bi naši stanovnici mogli očekivati nova radna mjesta u narednom periodu. Isto tako predviđaju ukidanje kantona u F BiH kako bi uštedjeli do 500 miliona maraka na razini jedne godine i vjerujem da će značajna sredstva biti usmjerena na proizvodnju hrane, jer proizvodnja hrane nije samo osnovna djelatnost kojom se bavimo, to je garancija za opstojnost stanovništva svake zemlje, zato hvala svima onima koji proizvode hranu», rekao je Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović.

«Znamo da postoji puno poljoprivrednih proizvođača i da im dugujemo za podsticaje, ali vrlo važno je da se organizujemo. To je možda važnije nego finansijska sredstva, jer finansijska sredstva koje dobije neorganizovan poljoprivredni proizvođač, brzo se istope», rekao je Sead Čaušević, premijer Vlade TK. Ceremoniji otvaranja Sajma prisustvovali su brojni zvaničnici svih nivova vlasti u BiH, predstavnici ambasada u BiH i bivši predsjednik Republike Hrvatske
Stjepan Mesić
.

«Ovaj sajam je značajna gospodarska manifestacija na kojoj se svake godine vidi koliko smo napredovali ili koliko smo u zaostatku u napredovanju. Iz godine u godinu je ovaj sajam sve bogatiji i na taj način se prezentira uspjeh ne samo u proizvodnji šljive i njenoj preradi, nego u svim granama gospodarstva ovog cijelog kraja», rekao je Mesić. Kako je istakao općinski načelnik Edis Dervišagić
, u protekloj godini, u industrijskoj zoni u Gradačcu je otvoreno oko 200 novih radnih mjesta, a najave za narednu godinu su još optimističnije. «Poljoprivredni proizvođači sa područja općine Gradačac u ovoj godini će proizvesti više od 10.000 tona šljive, kruške i jabuke, od čega veći dio neće biti plasiran. To su zadaci na kojima zajedničkim snagama trebaju raditi kako predstavnici lokalne, tako i svih viših nivoa vlasti, te lokalni i strani investitori. Prilika za takve razgovore, između ostalog, jeste i ova manifestacija», kazao je Dervišagić. U povodu 40. Sajma šljive u Gradačcu dodijeljeno je 40 jubilarnih priznanja firmama i pojedincima za doprinos i afirmaciju ove najstarije specijalizovane privredne manifestacije u BiH.

«Tko ne čuva tradiciju, mala je šansa da će stvoriti dobru budućnost. Posebno danas kada zbog globalizacije postajemo dio svjetskog tržišta koje uz prednosti nas obavezuje da zaštitimo i očuvamo domaću proizvodnju i običaje. Ovaj sajam ne samo da ima jaku prošlost, nego je pred njim i lijepa budućnost, što je obaveza nas organizatora», poručio je direktor Gradačačkog sajma Husein Topčagić. Danas su u Gradačcu otvorene i dvije fabrike, Mljekara Zott SEE i Mlin „Nezić“. Sajam šljive u Gradačcu održat će se od 28. do 31. avgusta 2013. godine.
Pokrovitelji Sajma su Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH, Vlada TK, Vanjsko-trgovinska komora BiH. Partner Sajma: BH Telecom. Oficijelni sponzori: Sarajevska pivara, Solana Tuzla i Petrokemija Kutina. Generalni sponzori: Fabrika duhana Sarajevo i Unimedia Gradačac. Sponzori: Mljekara Dukat Gradačac, BSO, Turistička zajednica TK, NLB Banka, Mljekara Zott SEE Gradačac. Medijski pokrovitelji: Federalna TV, RTV TK i Oslobođenje.

Priredio(la): Služba za informisanje GS