TUZLARIJE - D O S J E

31.08.2013.
Završen 40. Sajam šljive u Gradačcu


Danas je završen 40. jubilarni Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu, na kojem se predstavilo više od 280 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Italije, Turske i Bosne i Hercegovine.

zzwwwwtzzzzaaaa.JPG border=0>


«Ovogodišnji jubilarni sajam u Gradačcu je ispunio sva očekivanja. Zahvaljujući našim izlagačima, sponzorima i posjetiocima, ova najstarija specijalizovana sajamska manifestacija u BiH je nastavila svoju tradiciju. Tradiciju je teško očuvati, ali mi smo uspjeli u tome. Posebno u ovo teško vrijeme privređivanja, kada se mnoge firme ne odlučuju za ovu vrstu promocije, ovaj sajam je za brojne izlagače i dalje privlačan, te je još jednom potvrdio da je reprezentativan privredno-kulturni događaj.

Želja nam je da Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive i zvanično bude ono što danas jeste, a to je jedinstveni jesenski sajam poljoprivrede u BiH. To je obaveza nas organizatora, ali i svih nivoa vlasti u BiH, kako bismo očuvali i prezentovali domaću proizvodnju i dostignuća u proizvodnji i preradi hrane», rekao je direktor Gradačačkog sajma Husein Topčagić.

Sajam je posjetio veliki broj građana, kako iz Gradačca, tako i iz drugih gradova BiH, kao i poslovnih ljudi iz regije. U četiri dana sajma, posjetioci su mogli vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade, hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Na sajmu su se predstavile i brojne organizacije i institucije koje podržavaju agrar u BiH, poput Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, privrednih komora, te udruženja poljoprivrednih proizvođača, kao i poljoprivrednih zadruga, bankarskih institucija i nevladinih organizacija.

Ovogodišnji sajam obilježio je niz kolektivnih izložbi, poput privrede Kantona Sarajevo, Brčko Distrikta i općine Gračanica. Na ovogodišnjem sajmu istaknuti su problemi u oblasti poljoprivrednog sektora u BiH, posebno voćarstva, te proizvodnje i plasmana tržnih viškova. Sa tradicionalnog stručno-naučnog savjetovanja poručeno je da je potrebno udruživanje poljoprivrednih proizvođača i njihovih udruženja, kako bi bili jedinstveni u smislu boldiranja i adresiranja, s ciljem rješavanja problema. U povodu jubileja 40. Sajma šljive dodijeljene su medalje za kvalitet izloženih proizvoda, a uručeno je i 40 priznanja za učešće, afirmaciju i promociju sajma.

Izložbene prostore posjetio je veliki broj zvaničnih delegacija javnog, društvenog i političkog života u BiH. Sajam su zajednički otvorili Premijer Vlade F BiH Nermin Nikšić, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko i Federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović. Svojim dolaskom podršku ovom sajmu dao je i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Na Kuli Zmaja od Bosne, prijem za zvanice Sajma šljive upriličio je općinski načelnik Edis Dervišagić.

Priredio(la): Služba za informisanje GS