TUZLARIJE - D O S J E

31.08.2013.
U Zvorniku otvorena jedna od najstarijih džamija u BiH
Zasjala podrinjska ljepotica na veličanstvenom Kušlatu


Više od hiljadu vjernika, te zvanica iz društvenog, političkog i vjerskog života prisustvovalo je danas svečanom otvorenju obnovljene džamije na špicastoj stijeni Kušlat, koja se nalazi između Zvornika i bratunačkog naselja Konjević Polje.- Džamija na Kušlatu je svjedok naše historije, duhovnosti i egzistencije. Naši izvori vjere govore o posebnim mjestima i upravo je ovo mjesto takvo. Mi to danas svjedočimo, a svjedočile su i generacije stoljećima prije nas. Sa ovoga mjesta uvijek je zračila duhovnost, vjera, poruka morala i opštih ljudskih vrijednosti. Tako će biti i ubuduće – poručio je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski dodajući da je ponosan na vjernike koji su se u velikom broju okupili na ovoj svečanosti.- Ova džamija ima jednu simboličnu snagu i govori o našem kontinuitetu i trajanju na ovim prostorima. Njenom obnovom šalje se poruka da smo uspjeli u svom naumu da se ona uspravi, a i mi Bošnjaci zajedno sa njom, iako smo izloženi društvenim nepogodama na području Zvornika – izjavio je Mustafa ef. Muharemović, imam i predsjednik MIZ Zvornik.

Pitoma brda, sela, mahale i sokaci ovoga kraja stoljećima su naviknuti da ih džamije ukrašavaju, a muslimani ovih mjesta da im džamije budu mjesto molitve, predanosti Allahu, ali i mjesto druženja, solidarnosti i sloge. Na temelju tih principa obnovljena je i ova džamija čiju ljepotu danas gledate.- U džamiji ćemo jačati našu vjeru kao najveću ljudsku dragocjenost, zato će graditelji, a i oni koji su donirali novac za obnovu, biti sretna i ponosna generacija u ovoj sredini. Dugo i strpljivo je ovo mubarek zdanje na ovom mjestu podizano. Put izgradnje džamije, pa maker bio dug i naporan, pruža jasnu i snažnu viziju o značaju svakog njegovog koraka, pa u danu kao što je današnji, dobija svoju najjasniju i najljepšu potvrdu – rekao nam je jedan od vjernika.

Većinski donatori u obnovi džamije su bili doktori Senada i Džemil Hujdurović iz Plave poliklinike, a svoj doprinos dao je i advokat Alija Efendić iz Zvornika. Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik, kao investitori, obezbijedili su projekat, a projektanti Husejn Zakomac i Husein Redžić te izvođač radova "Famus gradnja 3" džamiju su obnovili u izvornom obliku.- Danas je najsretniji dan u mom životu zbog toga što smo supruga i ja postali vakifi, i to je za mene veliko slavlje i priznanje – rekao je za Tuzlarije, Džemil Hujdurović, jedan od vlasnika "Plave poliklinike" u Tuzli.

Sreću i zadovoljstvo zbog obnove džamije na Kušlatu, nije krio ni Alija Efendić koji je na svečano otvaranje doputovao iz Amerike.Na kraju razgovora Efendić je dodao: „Ovu džamiju je bilo teško i srušiti, obzirom da se nalazi na stijeni i da je teško doći do nje. Ona je namjerno srušena i granatirana. Nikoga od njih danas nema ovdje niti su se zainteresovali za podizanje džamije. Neka im je na sramotu“.

Do džamije se može doći samo pješke, i to iz pravca rijeke Drinjače i naselja Pahljevići. S obzirom da se radi o specifičnom terenu, radnici su materijal morali nositi do džamije pješke ili samaricom na konjima.

Džamija koja je porušena tokom velikosrpske agresije 1993. godine sagrađena je u ranom osmanskom periodu u 15. stoljeću, a smatra se jednom od najstarijih džamija na teritoriju današnje Bosne i Hercegovine. O ovom poznatom i istorijski vrijednom vjerskom objektu svojevremeno su pisali čuveni putopisac Evlija Čelebija i nobelovac Ivo Andrić, a svojevremeno su je posjećivali i ulema iz Kaira, Carigrada i Medine, a prema predanjima navraćali su i šejhovi, poznati pjesnici i derviši.

S.P.

Priredio(la):