TUZLARIJE - D O S J E

03.09.2013.
Roditelji bošnjačke djece u Konjević Polju nastavljaju bojkot do daljnjeg

Savjet roditelja u Osnovnoj školi u Konjević Polju, opština Bratunac, donio je danas odluku da njihova djeca koja se obrazuju u ovoj školi neće do daljnjeg neće ići na nastavu. Uprkos zahtjevima da se u nadležnim institucijama pokrenu mehanizmi za rješavanje problema uvođenja nastave za nacionalnu grupu predmeta, roditeljima do sada niko nije zvanično ponudio konkretne odgovore.

- Do sada na iz nadležnog ministarstva u Vladdi Republike Srpske niko nije zvanično kontaktirao, niti je ponuđeno bilo kakvo rješenje. Iznenađeni smo ovakvim stavom i tražimo da se do petka ispune zahtjevi koje roditelji postavljaju. Ukoliko nam se ne ispune zahtjevi do petka, tražit ćemo alternativne načine za školovanje naše djece u najbližoj opštini u Federaciji, izjavio je Muhamed Ahmetović, predsjednik Savjeta roditelja u Osnovnoj školi u Konjević Polju. Prvog dana nove školske godine roditelji su, umjesto svoje djece došli u školu i sa njima je razgovarao samo direktor OŠ u Kravici Savo Milošević. Zahtjevaju uvođenje nastave za svoju djecu po planu i programu za bosanski jezik, kvalitetnije uslove za boravak djece u školi i uklanjanje svih vrsta diskriminacije.

- Svjesni smo da je uloga direktora škole Save Miloševića da brani stavove nadležnog ministarstva, ali nismo očekivali da će se s toliko energije boriti protiv opravdanih zahtjeva roditelja. On je u direktnoj vezi sa roditeljima i poznati su mu odranije svi problemi i naši zahtjevi, pa smatramo kako Savo Milošević ne može više obavljati dužnost direktora škole i tražimo njegovu smjenu, kaže Ahmetović.

Nakon upućenog zahtjeva da se nađu rješenja za ispunjenje opravdanih zahtjeva roditelja Bošnjaka u školama u RS, potpredsjednik Nardone skupštine RS, Ramiz Salkić, razgovarao je s ministrom prosvjete i kulture u Vladi RS, Goranom Mutabdžijom.

- Ministar me zvao i u telefonskom razgovoru obećao da će se on i njegovo ministarstvo aktivno uključiti u analizu ovih zahtjeva i da će sa u narednim danima održati sastanci sa predstavnicima roditelja u cilju iznalaženja kvalitetnih rješenja, izjavio je potpredsjednik NSRS, Ramiz Salkić.Priredio(la):