TUZLARIJE - D O S J E

11.09.2013.
Održan još jedan mirni protest
Majke Srebrenice poručile ˝Istina nama, kazna zločincima˝
Brojna podrška

Danas u dvanaest sati, ispred Pinge, počelo je okupljanje članova Udruženja „Žene Srebrenice“, kao i svakog 11-og u mjesecu kada mirnim protestom podsjećaju na najveći genocid poslije 2. svjetskog rata. Nakon okupljanja, noseći fotografije ubijenih, jastučnice sa izvezenim imenima i prezimenima ubijenih, te poruke javnosti, kreću se do Skvera, a zatim do Trga Žrtava genocida u Srebrenici.

Podsjećamo, nakon opsade zaštićene enklave Ujedinjenih nacija od strane Vojske RS-a na čelu sa Ratkom Mladićem, koja je trajala gotovo pune četiri godine, oko 42.000 stanovnika napušteno je od strane vojnika UN-a i prepušteno da se snalaze kako znaju i umiju. Od strane četnika muškarci su odmah odvajani, a ostali su se probijali kroz šumu. Oko 9 hiljada ljudi je ubijeno, smaknuti su nakon zarobljavanja u stilu fašističkih egzekucija, organizovano, planski, sistematično. Od 1995. godine, kada se masakar dogodio, do ove 2013. godine, još nisu pronađene sve masovne grobnice niti je počelo sa otkopavanjem svih poznatih, a znajući koliko je dug proces identifikacije, majke Srebrenice osjećaju bojazan da neće doživjeti da dostojno sahrane svoje najdraže.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.066 ubijenih, a sam proces traganja za nestalima i identifikacije, sve manje zanimaju one od kojih zavisi brzina procesa, a to su političari.

Ogorčene članice Udruženja Žene Srebrenice, osamnaest godina od masakra traže da se kazne zločinci i pronađu ostaci ubijenih. Danas su im se pridružili članovi brojnih udruženja. Mirni protest, koji dugo nije bio masovniji, održan je na trgu Žrtava Srebrenice i Trgu Slobode.

Podršku Ženama Srebrenice su pružili: Udruženje žena Krajine, Asocijacija "Fatma SDA" Tuzla, Asocijacija "Mladih" SDA Tuzla, Asocijacija "Žena SDA" Tuzla, Organizacija "Porodice šehida" Tuzla, Udruženja "Žene Medžlisa" Gračanica, Udruženje logoraša iz Brčko Distrikta, Udruženje logoraša Tuzlanskog kantona.

S.M.


Priredio(la):