TUZLARIJE - D O S J E

10.09.2013.
SBB prekida partnerstvo sa SDP-om .... ma koga je briga?


U političkom cirkusu koji traje već jedno 15 mjeseci, a kojeg je Lagumdžija stručno definisao kao "prekompozicija vlasti", nema više prostora ni za jednu novu spektakularnu cirkusku tačku. Najava predsjednika Glavnog odbora SBB BiH, Fehima Škaljića, da će ova stranka vjerovatno prekinuti partnerstvo sa SDP-om BiH nezadovoljna ulogom svog partnera u parlamentarnoj većini u Vladi FBiH, nije izazvala ni veću pažnju, a kamo li bila vijest dana.


Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)


Ako ćemo pravo Škaljićeva najava je odavno očekivana, i to od prvog dana ljubavi između Lagumdžije i Radončića, a posebno nakon dešavanja u Tuzlanskom kantonu. Istina, kada se radi o Skupštini i Vladi TK, SBB tada nije otvoreno raskinuo partnerstvo ali je centrala u Sarajevu učinila sve da SDP u Tuzlanskom kantonu ostane bez podrške SBB-a i vlasti. Da podsjetimo, raspad kantonalnog SBB-a pokrenut je iz centrale SBB-a isključenjem Šabovića iz stranke, navodno zbog poreskih dugova koji kaljaju ugled stranke iako je Avazovim novinarima, prema tome i Radončiću, to bilo poznato i prije nego je Šaboviću povjerio da mu organizuje stranku u Tuzlanskom kantonu.

Da li će stvarno doći do raskida partnerstva između SDP-a i SBB-a skoro je pa nevažno. Aktuelna Vlada i Parlament FBiH potrošili su svoj mandat još prije 15 mjeseci, a u preostalih 12 do narednih izbora, ko god bio na vlasti može samo da je otaljava i koristi za realizovanje privatnih interesa.

A.M.

Priredio(la):