TUZLARIJE - D O S J E

16.09.2013.
Kampanja ženske romske mreže
˝Izjasnite se kao Romi i Romkinje, nemojte da nas tretiraju kao Ostale!˝


Romi su danas započeli svoju kampanju pred popis stanovništva u BiH, sa jasnom porukom - izjasnite se kao Romi i Romkinje, nemojte da nas tretiraju kao Ostale! Tim povodom, u prostorijama Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" u Tuzli je održana press konferencija na kojoj su se novinarima obratili Indira Bajramović, predsjednica ovog udruženja i direktor Zavoda za statistiku Tuzlanskog kantona Mehmed Krajinović.Prema riječima Indire Bajramović, kampanja "Gdje su Romi na predstojećem popisu stanovništva u BiH?" trajat će do 15.10. 2013, a implementira je Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ u saradnji sa Ženskom romskom mrežom „Uspjeh“.

- Cilj je animirati pripadnike romske populacije da se odazovu na predstojećem popisu stanovništva u BiH izjašnjavajući se kao Romi i Romkinje. Započete su i medijske aktivnosti, te smo do sada snimili radio jingl kao i spot koji će se prikazivati na televiziji. Kampanja će se provoditi u deset gradova u Bosni i Hercegovini – kazala je Bajramović.Predstojeći popis je šansa da se promjeni položaj Roma u našoj zemlji, a ukoliko dođe do masovnijeg izjašnjavanja država će morati da izdvaja više sredstava za rješavanje pitanja ove populacije, smatra Bajramović.

- Mi želimo da pokažemo da nas ima više i da na taj način osiguramo bolji položaj i isto tako da u Ustavu ne budemo tretirani kao Ostali. Hoćemo da budemo nacionalna manjina i da otvorimo put za učešće u javnom i političkom životu i da na taj način rješavamo mnogobrojne probleme Roma, dodaje ona.

Direktor Zavoda za statistiku Tuzlanskog kantona Mehmed Krajinović govorio je o ulozi Roma u predstojećem popisu stanovništva.

- U skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, jasno je regulisana etnička struktura učesnika u popisu pa je tako i u Tuzlanskom kantonu ispoštovana nacionalna struktura iz popisa stanovništva iz 1991.godine. Po tom osnovu, na području Federacije BiH bilo je potrebno obezbijediti 1199 kandidata koji spadaju u etničku strukturu ostalih. Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, taj broj iznosi 307, a na opštini Tuzla to je 189 kandidata - rekao je Krajinović.

Bitno je istači činjenicu da su se na javni poziv svi kandidati odazvali dobrovoljno, kaže Krajinović i dodaje: "Prema tome, popisna komisija nije mogla uticati na odabir kandidata. U slučaju da se ne prijavi dovoljan broj kandidata jedne etničke skupine, mi smo vršili takozvani "uvoz" kandidata. Misli se na pribavljanje potrebnog broja kandidata iz jedne nacionalne skupine. Tako da je na kraju ispoštovana kompletna procedura".

Prema popisu iz 1991.godine, registrovan je mali broj onih koji se izjasnili kao Romi, nešto manje od 9.000 osoba.

- Od 1991. godine tačan broj Roma u BiH nije poznat. Prema podacima romskog nevladinog sektora, u BiH trenutno ima 80.000 do 100.000 Roma, dok su akcioni planovi za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu izrađeni prema puno manjim brojkama, te je samim tim veći broj Roma ´nevidljiv´ u sferama podrške u ostvarivanju obrazovnih, zdravstvenih, stambenih i ostalih ljudskih prava – dodala je Bajramović.Za opštinu Tuzla na predstojećem popisu angažovano je ukupno četiri Roma, jedan instruktor i tri popisivača.

S.P.

Priredio(la):