TUZLARIJE - D O S J E

21.09.2013.
Wizzairov zimski red letenja
Umjesto tri za Malmo dva leta sedmično
Zimski red letenja Wizzairovih aviona sa aerodroma "Tuzla", zavisno od linije, počinje krajem oktobra, odnosno početkom novembra. Za putnike koji namjeravaju da u periodu novembar-mart koriste liniju Malmo - Tuzla - Malmo korisno je da znaju da će avioni letjeti ponedjeljkom i petkom dok se linija srijedom ukida nakon 23. oktobra. Ima i izuzetaka, vjerovatno zbog novogodišnjih praznika, pa će tako avioni letjeti i srijedom 18. decembra, 1. i 8. januara.

Ukidanje leta srijedom nije zabrinjavajuće jer treba podsjetiti da je Wizzair ovu liniju i planirao održavati sa dva leta sedmično, a treću je uveo zbog neočekivano dobre prodaje karata na početku ljetne sezone.

Što se tiče drugih linija promjena u danima letenja nema. Za Basel će avioni letjeti utorkom i subotom, a za Geteborg ponedjeljkom i petkom. Promjena će biti u vremenu polijetanja pa će tako na svim linijama avioni letjeti najmanje sat i dvadeset minuta ranije nego do sada.Let iz Geteborga se pomjera iz sadašnjih 09:40 u 8:25 dok će iz Tuzle za Geteborg umjesto u 12:45 letjeti u 11:25

Let iz Basela se pomjera iz sadašnjih 17:30 u 14:10 dok će iz Tuzle za Basel umjesto u 19:45 letjeti u 16:25

Let iz Malmea se pomjera iz sadašnjih 17:05 u 15:45 dok će iz Tuzle za Malmo umjesto u 19:50 letjeti u 18:30Wizzair je svojim letovima razbio svojevrsnu saobraćajnu blokadu Tuzle i Tuzlanskog kantona i normalno je da je svim dobronamjernim ljudima stalo da Wizzair i u budućnosti Tuzlu ima kao svoju destinaciju. Statistički podaci za tri mjeseca zaista su ohrabrujući i daju nadu da će se letovi nastaviti i nakon marta naredne godine.Wizzair je u periodu juni-august obavio ukupno 164 leta i prevezao 25.096 putnika što u prosjeku čini 152 putnika po jednom letu. To su rezultati koje sigurno ni Wizzair nije očekivao i vjerujemo da se zbog takvih pokazatelja neće iz nekih drugih razloga odreći Tuzle. Zato je jako važno da aerodrom sa svoje strane zadovolji teške uslove zimskog rada i omogući bezbjedan prihvat i otpremu svih aviona i u toku zime.

Posebnu pohvalu zaslužuje i turistička agencija Golden-Tours koja je u navedena tri mjeseca organizovala 38 čarter leta za Tursku, kojima je prevezeno 4.023 putnika uz prosjek od 106 putnika po letu.Bilo je i ranijih godina pokušaja da se uspostave neke linije ali je iskustvo sa Wizzairom dokazalo ono što smo ranije stalno ponavljali, da je za potencijalne putnike osnovni preduslov pouzdanost održavanja linija. Korisnici avionskog prevoza ne trpe diletantizam ni improvizacije, hoće da budu sigurni da će avion za kojeg su kartu kupili tri četiri mjeseca unaprijed i poletjeti. To je prvi put dobijeno sa Wizzairom, a odziv putnika je pokazao da sa ozbiljnim avio prevoznikom naš aerodrom ima perspektivu.

A.M.

Priredio(la):