TUZLARIJE - D O S J E

25.09.2013.
Saopštenje
BOSS predlaže prolongiranje popisa
Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović poziva Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH da prolongiranju popis stanovništva, kako se pored svih evidentnih nedostataka popis ne bi iskoristio i kao najjače sredstvo za konačnu podjelu države.

Dio popisnog formulara koji se odnosi na etničko, odnosno nacionalno izjašnjenje, nacionalistička je manipulacija i podvala, jer po međunarodnom pravu nacija označava pripadnost državi, odnosno, država svoju konstitutivnost gradi na naciji, te će izjašnjenje Bošnjaka, Srba i Hrvata kao nacija, a ne samo kao etničkih grupa, rezultirati pravom na samoopredjeljenje, što će stvoriti konačne uslove za podjelu BiH na tri nezavisne nacionalne države.

Prolongiranje popisa je potrebno i iz razloga što je popisni formular prekomplikovan, tako da su i sami popisivači zbunjeni, što predstavlja jedan od osnovnih razloga odustajanja već izabranih popisivača. Stoga je prijeko potrebno prolongirati popis, te hitno angažovati adekvatne stručne osobe da izrade primjeren i jednostavan popisni formular, koji neće kršiti integritet države, zakone, osnovna ljudska prava, Ustav BiH i privatnost građana, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Priredio(la):