TUZLARIJE - D O S J E

26.09.2013.
Skandalozno, u zgradi UN-a škripe vrata


Zamislite samo tu dramatizaciju skandal majstora. Obama govori, predsjednici država, uključujući i trećinu našeg predsjednika, ne dišu, čak i muhe i komarci poštuju zabranu leta, i odjednom šok. Jedna vrata se uz nesnosnu škripu otvaraju, Obama zaboravlja gdje je stao, sve predsjedničke glave se okreću prema izvoru buke, kad tamo na vratima Lagumdžija.


Diplomatski skandal, koliko praznih fotelja!!!


Bruka i sramota, ali čija? Dok domaći skandal majstori upiru prstom u našeg ministra vanjskih poslova nazivajući njegov ulazak u salu za vrijeme Obaminog govora diplomatskim skandalom, zdrav razum kaže da vijesti, a kamoli skandala, ne bi ni bilo da vrata nisu škripala. Čovjek bi se ušunjo, niko ne bi ni primjetio. Prema tome sramota nije na Lagumdžiji već na organizatoru zasjedanja koji je propustio da podmaže šarke na vratima.


"Gazda, CIA je saznala ko je onaj tip što je škripao vratima"


Usput, ono što su neki naši mediji gromoglasno nazvali diplomatskim skandalom, u stranim medijima nije zabilježeno ni jednom, makar prostom, rečenicom. Pitanje za razmišljanje je da li se diplomatskim skandalom može nazivati nešto što nije ni primjećeno, ni zabilježeno. Biće da su vrata škripala samo u nečijim glavama.

Inače, škripolozima je zasmetalo i što Lagumdžija nije bio prisutan dok je za govornicom bio Željko Komšić. Do Lagumdžije mi nije stalo ni koliko do lanjskog snijega ali moram da podsjetim da po odluci Predsjedništva BiH, Lagumdžija i nije određen za člana naše delegacije na zasjedanju Generalne skupštine. Važniji od ministra vanjskih poslova bila su tri savjetnika koja Komšiću prave društvo u Americi.

Problem što naša delegacija ima četiri člana, pa još našeg ambasadora u UN-u, i ministra vanjskih poslova koji je došao na zasjedanje mimo naše delegacije, a država nam ima pravo na samo četiri bedža za ulazak u salu u kojoj se održava zasjedanje, Komšić je riješio vrlo jednostavno: Ovisno o potrebama delegacije BiH odlučit će se ko će prisustvovati, nekad će to samo biti predsjedavajući, nekad ambasador, MOŽE I MINISTAR vanjskih poslova ako mu se da taj bedž.


Naš´o mu se bedž


Pitanje za škripologe glasi: Da li se Lagumdžiji dao taj bedž da sluša Komšića? Dok ne saznamo odgovor logična je pretpostavka da mu Komšić nije dao bedž da ga Lagumdžija ne bi dekoncentrisao svojim uspavanim pogledom, ili ne daj Bože, izašao iz sale u pola njegovog govora.

S druge strane, da ste Vi ministar vanjskih poslova BiH, da li biste slušali nekoga ko Vas nije htio ni u svojoj delegaciji? Ja vala ne bih ni da mi je rođeni brat a kamoli bivši drug.

Bilo kako bilo, cirkus, ako ga je u Americi uopšte i bilo, počeo je još u BiH. U nastavku vam nudimo tekst za podsjećanje.

A.M.

Vezani tekst:
Nakon ljetne pauze
Počinje nova sezona državnog cirkusa

Priredio(la):