TUZLARIJE - D O S J E

03.10.2013.
Vojna baza Aerodroma Dubrave
Pješadijska jedinica OSBiH ispraćena u mirovnu misiju u Afganistan


U Vojnoj bazi Dubrave kod Tuzle danas je svečano ispraćena sedma rotacija Pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH u misiju potpore miru ISAF u Islamsku republiku Afganistan.Pripadnici ove jedinice, njih ukupno 45, među kojima i tri žene, u narednih šest mjeseci bit će u sastavu koalicijskih snaga u Afganistanu, čime će na najbolji način prezentovati odlučnost i osposobljenost Oružanih snaga BiH.

Izjava Marine Pendeš, zamjenice ministra odbrane BiH za politiku i planove.Prema riječima generala majora Ante Jeleča, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, ovim činom naša zemlja je još jednom pokazala čvrsto opredjeljenje da učestvuje u mirovnim misijama u svijetu. „Pokazali smo da smo spremni da uputimo još jednu rotaciju koja će zamijeniti naše momke koji se sada nalaze u Afganistanu. Obuka jedinice trajala je šest mjeseci i naši momci su spremni za sve zadatke koji se postave pred njih“.Brigadni general Dragan Jeleč, komandant Operativne komande OS BiH, je rekao da će naši vojnici biti raspoređeni u jugoistočnom djelu Afganistana, u pokrajini Helman, gdje će vršiti obezbjeđivanje određenih objekata gdje su smještene koalicione snage.

Svečanom ispraćaju 45 pripadnika Oružanih snaga BiH sedme rotacije za misiju ISAF prisustvovali su zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš, predstavnici komandi i jedinica Oružanih snaga BiH, civilnih vlasti, predstavnici vojno-diplomatskog kora akreditovanog u BiH, kao i porodice pripadnika Pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH.

S.P.

Priredio(la):