TUZLARIJE - D O S J E

02.10.2013.
Ogorčeni roditelji djece i osoba sa smetnjama u razvoju
Specijalno obrazovanje ne smatra se obrazovanjem


Roditelji djece sa smetnjama u razvoju već prvi dan popisa dozivjeli su šok i nevjericu zbog diskriminacije njihove djece na popisu stanovništva. Naime, pod rednim brojem 31. Škola koju osoba pohađa navedene su mnoge opcije osim specijalnog obrazovanja i djeca sa smetnjama u razvoju stavljaju se pod kategoriju "ne školuju se".

Očigledno je da Zavod za statistiku BiH ne interesuje brojdjece i osoba sa smetnjama u razvoju ili se smatra da ova djeca ne zaslužuju pravo na obrazovanje i nisu briga države. Iako su ovakvi statistički podaci od veće vrijednosti nego podaci o etničkoj pripadnosti, i to prvobitno za socijalne i ekonomske interese jedne države. Ovi podaci bi između ostalog predstavljali neizmjernu vrijednost za obrazovni sistem i njegovu organizaciju i doprinijeli bi efikasnijem rješavanju i osposobljavanju ove populacije stanovništva, što ima direktan uticaj na socijalni i ekonomski status društva.

Očigledno je da ne postoji briga za ovu populaciju u državi, osim kada su potrebni bodovi u predizbornim kampanjama i budžetski novac za fiktivne projekte. Još jedan pokazatelj neoprostive nesposbnosti i nekompetentnosti institucija BiH. Na ovaj način se izostavljaju neki od najbitnijih socijalnih problema u jednoj državi, načinjena šteta i propuštena prilika je nemjerljiva.

Ovim upućujemo apel građanima i odgovornim strukturama da nas podrže i da se omogući ispravka, barem u obliku dodatne oznake koja će klasificirati ovu grupu stanovništva.

Udruženje roditelja djece i osoba sa smetnjama u razvoju URDOS

Priredio(la):