TUZLARIJE - D O S J E

08.10.2013.
Našli smo još jednu vijest koja budi nadu
Austrijske kompanije traže partnere u BiH
U Zenici će danas biti održan Austria Showcase “Mašinogradnja i obrada metala”, najavljeno je iz Trgovinskog odjela Austrijske ambasade u BiH.

Bosna i Hercegovina i Austrija su tradicionalno dobri privredni partneri. S ukupnim iznosom više od jedne milijarde eura, Austrija zauzima prvo mjesto među stranim investitorima u BiH.

Obim trgovinske razmjene se od 2009. također snažno razvio. Austrijski izvoz je porastao sa 278 miliona eura u 2009. na 344 miliona eura u 2012. godini.

Istovremeno je bh. izvoz u Austriji porastao sa 181 miliona eura u 2009. na 387 miliona eura u 2012. godini.

Ne samo da se radi o 114 postotnom rastu izvoza iz BiH u periodu od četiri godine, nego je BiH, kao jedina zemlja jugoistočne Evrope ostvarila pozitivnu trgovinsku bilancu s Austrijom i to već drugu godinu zaredom.

Jedan od razloga ovakvog rasta obostrane trgovinske bilance je prepoznavanje Bosne i Hercegovine od austrijskih firmi, kao zemlje u kojoj se mogu proizvoditi kvalitetni proizvodi. Najviše od svih je sektor obrade metala i mašinogradnje zabilježio jak porast narudžbi u BiH od austrijskih firmi.

Kroz geografsku, kulturološku i historijsku povezanost Bosne i Hercegovine sa Austrijom, kao i postojeću tehnički dobro obučenu radnu snagu, BiH se odlikuje kao interesantno investiciono odredište, te pouzdano mjesto proizvodnje za tehničke proizvode.

"Sve više austrijskih firmi je toga svjesno. Već drugu godinu zaredom organizujemo Austria Showcase na tu temu. Ove godine učestvuje devet austrijskih firmi, od kojih pet traže dobavljače, partnere za zajedničku realizaciju projekata, odnosno firme, koje mogu na osnovu nacrta da izrađuju pojedine komponente za mašine i postrojenja. Manifestacija na temu obrade metala i mašinogradnje služi kako bi zainteresovane austrijske firme dobile saznanja o mogućnostima kooperacije u metaloprerađivačkom sektoru", navodi Sigmund Nemeti, trgovinski savjetnik Austrijske ambasade.

Istovremeno će se ostvariti i interesantni poslovni kontakti sa potencijalnim partnerima iz BiH. Više od 70 bh. firmi iz ove industrijske grane potvrdilo je prisustvo događaju.

Priredio(la): FENA