TUZLARIJE - D O S J E

06.10.2013.
Učestvovale i Tuzlanke
Sarajevska šetnja za ozdravljenje - Race for the cure


Ružičasta boja - koja simboliše ženstvenost, ljubav, nježnost i radost - obojila je Vilsonovo šetalište u Sarajevu, gdje je održana šesta trka za ozdravljenje - s ciljem podizanja svijesti u borbi protiv raka dojke u BiH. Pozivu se odazvalo više hiljada učesnica iz čitave BiH.I ove godine registracija je koštala simboličnih sedam konvertibilnih maraka, za koje se dobijala majica i pravo da učestvujete na ovom događaju. Od sredstava koje se prikupe putem registracija kupit će se paketi prve pomoći za novooperisane žene koje su oboljele od karcinoma dojke i osigurati besplatni mamografski pregledi u ruralnim djelovima zemlje.

Nekoliko hiljada volontera udruženja iz 22 bh. grada došli su danas kako bi podržali ovu akciju.

Cilj humanitarne akcije pod nazivom "Race for the cure" (trka/šetnja za ozdravljenje) jeste podizanje svijesti za borbu protiv raka dojke u BiH te podizanje svijesti o ranom otkrivanju karcinoma dojke.Predsjednica Udruženja "Renesansa" Spomenka Hadžić kazala je da bi svi trebali učestvovati u ovakvim aktivnostima, jer podizanje svijesti o našem zdravlju je vrlo bitna stvar.

"Oktobar je inače mjesec svjesnosti o karcinomu dojke, ali mi svake godine krajem septembra i početkom oktobra, organizujemo ovu trku", pojasnila je Hadžić.

U BiH svake godine od karcinoma dojke oboli oko 1.300 žena, a njih 500 izgubi borbu za život.

"Race for the cure" je projekat koji se održava u 140 gradova širom svijeta, na kojem učestvuju milioni građana.U organizaciji Udruženja žena Tuzle, na manifestaciji u Sarajevu učestvovale su i Tuzlanke
Priredio(la):