TUZLARIJE - D O S J E

15.10.2013.
Tužna vijest u noći slavlja
Beba Belmina izgubila bitku za život
Preminula je u bolnici u Njemačkoj


Beba Belmina izgubila bitku za život: Preminula je u bolnici u Njemačkoj

Foto: Klix.ba

DJEVOJČICA Belmina Ibrišević, čija je teška bolest postala povodom za masovne proteste protiv vlasti u Bosni i Hercegovini, u utorak je preminula u bolnici u Njemačkoj gdje je bila na liječenju protekla četiri mjeseca, prenijeli su mediji u BiH.

Vijest o Belmininoj smrti na svom Facebook profilu objavila je njezina majka Fatima.

U dobi od tri mjeseca Belmini je u BiH dijagnosticirana teška bolest, a jedinu nadu za izlječenje predstavljalo je presađivanje koštane srži u specijaliziranoj klinici u Njemačkoj.

Belmina međutim nije mogla biti prebačena na liječenje jer joj je kao i brojnoj drugoj djeci bilo uskraćeno pravo na pasoš zbog nespremnosti vladajućih političkih stranaka u BiH na dogovor o novom zakonu i jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

Kriza oko zakona o JMBG-u blokirala je izdavanje svih ličnih dokumenata građanima BiH.

Bio je to povod da hiljade protestanata 6. juna blokiraju sjedište parlamenta i vijeća ministara BiH u Sarajevu u pokušaju da političare natjeraju na rješavanje tog problema.

Protuvladini protesti trajali su gotovo cijeli juni i okončani su početkom jula.

Vijeće ministara BiH u julu je usvojilo privremenu odluku kojom je omogućilo nastavak izdavanja matičnih brojeva. Belmina Ibrišević nakon toga je prebačena na liječenje u Njemačku no uprkos naporima ljekara i provedenim operacijama nije došlo do poboljšanja njenog zdravlja.
 

Priredio(la):