TUZLARIJE - D O S J E

11.10.2013.
Saopštenje za javnost
Majke Srebrenice pridružuju se protestu roditelja i djece iz Konjević Polja

Majke Srebrenice pridružuju se protestu roditelja i djece iz Konjević Polja kojima vlasti Republike Srpske godinama uskraćuju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku.

U Evropi do sada nije zabilježen slučaj diskriminacije, kakvu iz godine u godinu gledamo nad bošnjačkom djecom u Republici Srpskoj. Riječ je o provedbi plana genocida koji je u ratu započeo zločinac Radovan Karadžić, a u miru nastavio sljedbenik njegovih ideja Milorad Dodik, čija vlast, očito, želi da posrbi one Bošnjake koje Karadžićeva vlast nije poklala.

Mi majke Srebrenice upozoravamo domaću i međunarodnu javnost, posebno kukavičke predstavnike OHR-a i OSCE-a uz čiju je pomoć svojevremeno urađen i usvojen zakon po kojem bošnjačka djeca u RS-u imaju pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta, da su djeca iz Konjević Polja potomci Bošnjaka koji su 1995.godine bili žrtve genocida u Srebrenici i da nemaju pravo sjediti skrštenih ruku i mirno gledati šta se tamo događa.

Mi smo posljedice njihovog nečinjenja iskusili 1995.godine i stoga ih upozoravamo da prekinu agoniju djece iz Konjević Polja jer su joj značajno kumovali.

Ova djeca i njihovi roditelji ne traže ništa što im po zakonu ne pripada i stoga pozivamo sve pravdoljubive ljude naše zemlje da ustanu protiv diskriminacije koja se čini učenicima iz Konjević Polja.

Udruzenje gradjana
, , Zene Srebrenice, , Tuzla, Srebrenica
Predsjednik
Ćatić Hajra

Priredio(la):