TUZLARIJE - D O S J E

11.10.2013.
Svakakvih nas u Božijoj bašći ima
Komšije neće da se ugradi lift za dječaka oboljelog od cerebralne paralize
16-godišnji Belmin Kozić iz Konjica, koji boluje od cerebralne paralize, i njegova samohrana majka Fatima već četiri godine pokušavaju dobiti dozvolu za postavljanje hidrauličnog lifta na njihovu zgradu u naselju Varda. Novac za kupovinu je odavno prikupljen, ali problem je što nemaju saglasnost svih stanara. Jedni se pravdaju da će prilaz uništiti zelenu površinu, drugi smatraju da će lift praviti buku.Majka Fatima svakodnevno Belmina na leđima nosi uz strme stepenice na treći kat. Lift, kaže nam, ne bi smetao nikome. Odvojen je od ulaza svih stanara i ne stvara buku.

"Teško mi ga je nositi, a njemu je žao što ne može u školu. A voljela bih kada bi on mogao izlaziti vani", priča Fatima.

Bez obzira na njihove patnje i probleme, dvoje stanara nije dalo saglasnost, bez čega se lift ne može postaviti. Fatima i njeni prijatelji, koji su danas organizirali i javnu raspravu o diskriminaciji, glavne krivce vide u Općini Konjic. Tu su nam priznali određene propuste u upravnom postupku, ali se pozivaju na zakon.

"Dok oni ne riješe to pitanje u zgradi sa stanarima zgrade, kao vlasnicima objekta, mislim da će, kroz određene pravne zavrzlame i akrobacije, to uvijek to biti problem", kaže Esad Omerović, načelnik Odjela za prostorno uređenje Općine Konjic."Staza je javna površina, u nadležnosti je Općine. Sve ono što Općina uradi, namjerno ili nenamjerno - a ja odgovorno tvrdim da se ovo radi namjerno - istog momenta daju argumente protivničkoj strani da se suprostave ovom prijedlogu", kaže Adis Muhibić, predsjednik NGG "Volonteri i prijatelji Konjica".

I dok se loptica rješenja prebacuje sa kantonalnog na općinski nivo i obratno, Belmin i njegova majka vode bitku za, većinu nas, posve obične stvari poput slobode kretanja i življenja normalnoga života. (federalna.ba)

Kao dopunu teksta FTV-a prenosimo još jednu izjavu Adisa Muhibića, voditelja Radnog tima i koordinatora akcije „Belmin Kozić zaslužuje svoja prava“, koji kaže:

Krenulo je konačno i zvanično sa mjesta gdje je, i dan danas, iz nama nerazumljivih razloga inicijativa i bila zaustavljena prije par godina. Iskreno, raduje nas podrška i Vlade FBiH, odnosno premijera Nikšića zbog najave uključenja u ovu akciju izgradnje lifta. Što se tiče rješenja, taksativno su pobrojani argumenti kojima se pobijaju neosnovane primjedbe porodica Hebibović Asima i Anđelić Nazife. Postavljanje lifta ne ometa uslove stanovanja, pošto se lift postavlja uz fasadu zgrade sa desne strane stubišta udaljenosti od 9 metara od ulaznih vrata stana Hebibovića i ni na koji način ne ometa stanovanje pomenutog. Čak šta više, njegov stan se nalazi sa lijeve strane stubišta i to u prizemlju objekta i on ne koristi stubište za ulaz u svoj stan, jer je ulaz u stan zaseban. Pristupna staza se nalazi na nižoj koti od stana i ne ometa uslove stanovanja bilo kojem stanu u zgradi, jer ide javnom površinom i odmaknuta je 4 metra od vanjske linije njegovog stana. Što se tiče, Anđelić Nazife, koja se bunila postavljanju lifta zbog buke, razlog je apsurdan jer se radi o bešumnom hidrauličnom liftu koji nije uopšte vezan direktno za njen stan.

Priredio(la):