TUZLARIJE - D O S J E

10.10.2013.
Ministar Hadžić uručio dozvole oblasnim kontrolorima letenja BiH
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić uručio je danas u Sarajevu 18 dozvola oblasnim kontrolorima letenja koji su školovani u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore u Beogradu u sklopu Projekta upravljanja zračnim prometom u BiH.

„Oblasni kontrolori letenja su kičma sistema za upravljanje zračnim prometom“, istakao je ministar Hadžić i podsjetio da je prošle godine grupa od 17 kontrolora stekla dozvolu oblasnog kontrolora letenja te da se trenutno još deset kandidata nalazi na doškolovavanju u Beogradu. On je rekao da je za školovanje oblasnih kontrolora letenja, od sredstava koja pripadaju Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH, na osnovu Multilateralnog sporazuma o rutnim naknadama (preletima), izdvojeno oko 9, 5 miliona KM.„Bosna i Hercegovina bi trebala u martu sljedeće godine početi sa pružanjem usluga oblasne kontrole letenja u svom zračnom prostoru, dok se u oktobru iste godine očekuje da Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) u potpunosti preuzme kontrolu zračnog prostora iznad BiH“, rekao je ministar Hadžić i naglasio da je Projekat uspostavljanja sistema za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH podrazumijevao nabavku i instalaciju visokosofisticirane opreme, izgradnju i rekonstrukciju objekata, školovanje kadrova, kao i transformaciju zrakoplovnih institucija u BiH, odnosno formiranje BHANSA-e.

Dodjeli dozvola prisustvovali su generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica, v.d. direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH Marin Raspudić, ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić, kao i direktori entitetskih direkcija za civilno zrakoplovstvo, te v.d. direktora Kontrole letenja Srbije i Crne Gore Slobodan Cvijan i direktor Direktorata civilnog zrakoplovstva Srbije Milan Živanović.

Priredio(la): BHANSA