TUZLARIJE - D O S J E

10.10.2013.
Milioni su ga gledali samo na ekranu
Posnom pehar propeharao


Na stoti rođendan Zemaljskog muzeja Sarajevo će nazdraviti iz pehara Lige šampiona. Zahvaljujući UniCredit banci izabrani narod vidjeće Ga uživo. Ne muzej. Pehar.Skoro će godinu dana otkako je Zemaljski muzej zatvoren, i zatvoren će dočekati svoj 100-ti rođendan. Sarajevo ga ne treba. Za njegove građane on ima smisla samo kao naziv za tramvajsku stanicu. I dobar je da ispred njega polaze đačke ekskurzije, koje dobacuju čak do Španije, ali ne zbog Alhambre, ili Parka Koeljo, ili Prada, ili Toleda; nego zbog Nou Kampa. Fudbalski stadion je ishod bosanskog školstva. Sto nobelovaca ne vrijede koliko jedan Ibrahimović. Hit lektire je Mesi se vraća kući. Ime ruži je Umberto Džeko. Da je živ, Šekspir bi se zvao Murinjo. Andrić i Meša, likovi sa keša.

To su vrijednosti koje UniCredit banka promoviše odlukom da kroz glavne gradove Bosne i Hercegovine pronese, kao nekad štafetu mladosti, sveti gral Lige šampiona. Milioni su ga gledali samo na ekranu, ali eto nama je pripala ta čast da Ga vidimo uživo, piše na plakatima koji najavljuju ovu putujuću atrakciju, u sklopu koje se planira zaista inventivan način da se marketinški oplodi novac inkasiran na paprenim kamatama i na prihodima od podvođenja sirotinje hipotekama.Hoće li se sretnicima (nama koji ćemo Ga vidjeti uživo) dijeliti besplatno i pelene (sa znakom banke), kad počnemo da piškimo od sreće što je baš nama, od tolikih miliona, dopala čast da mu se poklonimo?

Evo prilike za sve nastavnike da organizovano dovedu đake i pokažu im u praksi kako izgleda futur prvi. A za nastavnike fizičkog da objasne zašto je pametnije igrati fudbal nego učiti gramatiku. A za nastavnike geografije da pokažu kolika je sreća roditi se u Bosni; jer milioni su Ga vidjeli na ekranu, a Bosanci će Ga vidjeti uživo. Neprocjenjivo.

PIN je in, JMBG je out.

I to bi mogao biti tek početak prosvjetne misije bankarskog sektora. Jer trebalo bi i ženama učiniti plezir, da Ga i one vide uživo. Naprimjer, Sulejmana Veličanstvenog. Ili zlatnu mitru, jer i nju gledaju milioni samo na ekranima, osim ako nisu Rimljani ili turisti ili posebnom milošću obasuti varvari, poput komitenata UniCredit banke. A Papa bi za to vrijeme mogao nositi svoje ime gologlav, poput slavnog Asirca čijom se vrlinom okitio, mogao bi živjeti ono što ispovjeda, a ne pretpostavljene proizvoditi u svece i helikopterom odlaziti u penziju. Pa bi i učitelji vjeronauka imali priliku da održe čas u prirodi i objasne budućim žirantima zašto je Darvin budala a zašto je Pepe genijalac i zašto je lizing bolji od petinga. Možda, ako se sindikat nastavnika masovnije odazove, uživo vidimo i štapić Harija Potera. Ili batinu Roka Sifredija, jer i ona je, poput utakmice, puna uspona i padova.Ali sindikati su odavno preselili na tribine. Proleteri svih zemalja, ukreditite se. Kad već ne padaju okovi neka se diže hajneken! Provuci i potegni. S pjenom na usnaaamaaaa. Igraj u zoni sumraka, navijaj u Ligi šampiona. Ako ne vidiš budućnost, gledaj u pehar. Grcaj u dugovima, pij sa drugovima. Nemaš kuću, vrati stan, hipoteko, dobar dan. Per Master ad astra. Rata naprijed, ostalo stoj. Štednje je mudrost trošenje.

Gledaj ga, Lafčino. Ne muzej, nego trofej.

Diese Stadt ist Walter.

Autor: Nenad Veličković

Priredio(la): Deutsche Welle