TUZLARIJE - D O S J E

27.10.2013.
Deutsche Welle
Što je Obama zaista znao o prisluškivanju kancelarke?
Prema informacijama lista "Bild am Sonntag", američki predsjednik Barack Obama je najkasnije 2010. saznao da obavještajna služba NSA prisluškuje mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel. Šef NSA-a Keith Alexander je tada osobno informirao Obamu o tajnoj operaciji, piše njemački list pozivajući se na krugove američkih tajnih službi. "Obama tu akciju tada nije zaustavio, već je pustio da se ona nastavi", citira "Bild am Sonntag" visokorangiranog djelatnika NSA-a.

Naprotiv tomu je, prema informacijama magazina "Der Spiegel", američki predsjednik protekle srijede u jednom telefonskom razgovoru s kancelarkom kazao da ništa nije znao o prisluškivanju. Dalje se navodi kako je Obama kancelarki Merkel kazao da bi odmah stopirao prisluškivanje da je imao saznanja o tome. Obama se navodno ispričao kod kancelarke i izrazio svoje duboko žaljenje zbog prisluškivanja, napisao je Spiegel pozivajući se na kancelarkin ured.

Čitali i poruke "SMS-kancelarke"

U članku lista "Bild am Sonntag" se dalje navodi da je Bijela kuća od NSA-a zatražila obuhvatan dosje o kancelarki. Jer, Obama nije imao povjerenja u Merkel i htio je sve znati o šefici njemačke vlade, kako piše ovaj list. Nakon toga je NSA navodno pojačao prisluškivanje njemačke kancelarke te je, pored stranačkog mobitela, počeo prisluškivati i razgovore koje je kancelarka vodila kodiranim službenim mobitelom, kojega je dobila tek ljetos. To ukazuje na činjenicu da su prisluškivanja provođena sve donedavno, dodaje "Bild am Sonntag".

List konkretno navodi da su specijalisti NSA-a, pored prisluškivanja telefonskih razgovora, čitali i kancelarkine SMS poruke - a Merkel je upravo i poznata po tome što rado i puno piše poruke, zbog čega ju često nazivaju i "SMS-kancelarkom". Tajni agenti navodno jedino nisu uspjeli prisluškivati sigurni fiksni telefon u kancelarkinom uredu. "Bild am Sonntag" dodaje da su podaci, prikupljeni prisluškivanjem kancelarkinih mobitela, proslijeđeni izravno u Bijelu kuću, a ne kao inače prvo u NSA centralu u Marylandu. Prisluškivanje je, kao navode njemački mediji, omogućeno s četvrtog kata zgrade veleposlanstva SAD-a, koja se nalazi tek nekoliko stotina metara zračne linije udaljenosti od kancelarskog ureda i zgrade Bundestaga.


Navodno su Amerikanci čitali i SMS poruke, kojima kancelarka rado i često komunicira


Špijuniranje počelo već 2002. godine

Prema daljnjim informacijama, koje je objavio "Bild am Sonntag", i Merkelin prethodnik, socijaldemokrat Gerhard Schröder, je prisluškivan od strane NSA-a. Navodi se da je tadašnji predsjednik SAD-a, George W. Bush, 2002. godine startao cijeli špijunski program te da je povod bilo "Ne" njemačke vlade po pitanju sudjelovanja u ratu u Iraku, što je u Washingtonu izazvalo pitanje, može li se Schröderu još vjerovati. I njegovi prisni odnosi s tadašnjim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom su navodno bili povod uznemirenosti Bijele kuće. "Spiegel" dodaje da je i mobilni telefon Angele Merkel već od 2002. stajao na NSA-ovom spisku prisluškivanja.

Obama se dosad nije javno izjasnio o špijunskoj aferi. Bijela kuća je tek u pisanom priopćenju navela: "Predsjednik je kancelarki zajamčio da Sjedinjene Američke Države komunikaciju s kancelarkom Merkel ne nadziru, niti će nadzirati."


Informacije, dobivene prisluškivanjem kancelarke, su navodno izravno proslijeđene u Bijelu kuću


I u Sjedinjenim Američkim Državama je sve veća ljutnja zbog prakse prisluškivanja američkih obavještajnih službi. Pod motom "Stop watching us" (prestanite nas nadzirati), tisuće demonstranata je u subotu (26.10.2013.) u Washingtonu tražilo obuhvatno razjašnjenje o obujmu NSA-ovih špijunskih programa i veću kontrolu tajnih službi. Odgovarajuća peticija, za koju su organizatori prosvjeda na Internetu prikupili više od 575.000 potpisa, proslijeđena je Kongresu SAD-a.

Priredio(la): Deutsche Welle