TUZLARIJE - D O S J E

26.10.2013.
Delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata u posjeti Republici Srpskoj
Razgovarano o razvoju kargo saobraćajaAerodrom "Banja Luka"


Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas, u svom kabinetu, sa delegacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata, koju je predvodilo njegovo visočanstvo šeik Sultan El Kasimi.

Razgovarano je o mogućnostima ulaganja u banjalučki aerodrom i razvijanje kargo saobraćaja.Delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazila interesovanje za ulaganja u Republici Srpskoj i istakla da postoje kompanije koje su spremne da investiraju u oblasti avio saobraćaja i poljoprivrede. Zainteresovani su za pokretanje novih projekata, ali i revitalizaciju starih.

Ministar Čubrilović upoznao je delegaciju sa potencijalima banjalučkog i trebinjskog aerodroma, ali i mogućnostima ulaganja u razvoj željezničkog saobraćaja i izgradnju autoputeva.

Takođe, ministar je predstavio mogućnost angažovanja domaćih kompanija, ističući njihov kvalitet i povoljne cijene.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Aleksandar Dragičević. (vladars.net)

Aerodrom "Tuzla"


Vijest je iz Republike Srpske ali se debelo tiče i Tuzlanskog kantona i želje da se kargo saobraćaj razvija i na našem aerodromu. Država nam nema zajedničku strategiju ni u jednoj oblasti pa je normalno da su i aerodromi konkurencija jedni drugima, i u putničkom i u teretnom saobraćaju. S obzirom da domaća privreda, pa ni trgovina, nemaju potencijal ni u promilima za razvoj kargo saobraćaja, svima su jedina šansa stranci. I to ne bilo kakvi.

Interes za razvoj kargo saobraćaja u našoj zemlji mogu imati jedino daleke zemlje sa jakim izvozom prema Evropi, i to samo onih roba čiji je pretovar i skladištenje na evropskim aerodromima preskupo.

Aerodrom "Tuzla" ima i dodatni problem, katastrofalan drumski i željeznički saobraćaj zbog kojeg niko neće robu dopremati do našeg aerodroma i onda je zemaljskim saobraćajem razvoziti dalje, pri čemu ima još jednu prepreku, granicu prema EU.

Sve to strahovito sužava krug potencijalnih kandidata, ne na države ili regije, već isključivo na avio kompanije koje bi našle nekakvu računicu da im Tuzla ili Banja Luka budu neka vrsta sabirnog centra iz kojeg bi robu, opet avionima, razvozili dalje po Evropi. Ako takav prevoznik postoji sumnjamo da će se sam javiti s obzirom na situaciju u našoj zemlji. Zato ga treba tražiti, naći i ponuditi mu sve što drugi ne mogu. Zarada, bar u prvim godinama, ne bi trebala biti u prvom planu. I poslovanje na nuli, bez gubitaka, odlično je ako će proširiti mogućnost za nova radna mjesta i poslove. Sve druge kombinacije, pa i ovakve sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na dugačku su štapu, bar za aerodrom "Tuzla".

A.M.

Priredio(la):