TUZLARIJE - D O S J E

09.11.2013.
Dok se stranke bave nacijama
Istraživanje: Korupcija najveći problem BiH, nacija najmanji!
Rezultati opsežnog istraživanja koje je provela agencija za ispitivanje javnog mjenja "Prism Research" za potrebe Ujedinjenih naroda pokazali su da su najveći problemi građana BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost, vjeru, spol i starosnu dob, korupcija, ekonomija i politika, a najmanji vjera i etnički odnosi, javlja agenija Anadolija.

Prema pomenutom istraživanju, 72, 4 posto građana BiH izjavilo je da je njihov najveći problem korupcija. Od toga isto misli oko 75 posto Bošnjaka, kao i Hrvata, i oko 66 posto Srba, dok isto mišljenje ima i 75 posto građana koji sebe svrstavaju u ostale.

Nakon korupcije, 59 posto građana BiH tvrdi da je ekonomija njihov najveći problem, od toga je oko 57 posto Bošnjaka, oko 75 posto Hrvata, 56 posto Srba i 62 posto onih koji sebe smatraju ostalima.

Najveći problemi koji tište sve građane BiH bez obzira na naciju i vjeru su politika, kriminal, birokracija i vladavina prava.

S druge strane, problemi koje većina građana BiH smatra neznatnima i ne tako važnima su, između ostalog, nacija, vjerski odnosi, zakoni, mentalitet, regionalni te globalni problemi.

Tako, na primjer, 10 posto građana BiH smatra da su nacija ili vjera najveći problemi u BiH, od toga devet posto ispitanih Bošnjaka, 7, 5 posto Hrvata, oko 13 posto Srba i četiri posto ostalih.

Istraživanje UN-a je stoga pokazalo da je za većinu bh. građana korupcija oko sedam puta veći i značajniji problem i izazov od nacionalnih odnosa i vjere. Isto istraživanje je također pokazalo da većina mladih od 18 do 30 godina starosti, odnosno njih 67, 7 posto, smatra da je njihov najveći problem korupcija u zemlji, a isto to misli i većina starijih od 30 godina, odnosno njih 74 posto.

Isto tako, 56, 9 posto mladih misli da je najveći problem u zemlji ekonomija, dok isto mišljenje dijeli i 59, 7 posto starijih od 30 godina. Za 49 posto mladih politika je najveći problem u BiH, a isto to mišljenje ima i 51 posto osoba starijih od 30 godina.

Prema tome, za većinu mladih i starijih osoba, bez obzira na vjeru i naciju, najveći problem u zemlji predstavljaju korupcija, ekonomija i politika.

S druge strane, 11, 6 posto mladih između 18 i 30 godina smatra da su etničke i vjerske veze najveći problem u zemlji, dok isto to smatra i 9, 4 posto starijih od 30 godina starosti. Također, 7, 9 posto mladih smatra da je mentalitet najveći problem u BiH, a isto to misli i 5, 5 posto starijih od 30 godina.

Pomenuto istraživanje je provela agencija "Prism Research" u periodu od 7. do 22. maja 2013. godine. Istraživanje je provedeno metodom intervjua i slučajnog odabira na uzorku od 1.500 osoba starijih od 18 godina iz cijele BiH.

Priredio(la): BHRT