TUZLARIJE - D O S J E

05.11.2013.
Vijest za osmjeh
Fortitudo iz Travnika izvozi muška odijela u Kinu


Bilo je država u gorem položaju od naše pa su se izvukle. Ne računajući one koje su to uspjele zahvaljujući nafti ili plinu, ostalima je zajednički prvi korak, vraćanje povjerenja u vlastite snage. Svaka vijest koja u tome pomaže zaslužuje pažnju. Ne kažemo da ružne vijesti o nezaposlenosti i siromaštvu treba minimizirati već da pozitivne treba isticati, a takva je i ova vijest koja stiže iz Travnika.Tekstilna industrija Fortitudo d.o.o. iz Travnika, koja posluje u okviru AS Group iz Tešnja, ovih dana izvezla je prvi kontingent muških odijela na kinesko tržište.

Tako će se odijela sa oznakom "Made in BiH" naći u modnim centrima najmnogoljudnijeg tržišta odjevnim predmetima na svijetu.
Fortitudo d.o.o. osnovan je prije godinu i trenutno zapošljava 650 radnika. U ovoj godini će se u pogonima Fortituda proizvesti preko 150.000 odjevnih predmeta.

„Izvoz u Kinu, tržište koje za mnoge evropske i svjetske proizvođače ostaje tek pusti san, najljepši je poklon bosanskohercegovačkoj tekstilnoj industriji na godišnjicu osnivanja Fortituda kao još jedne članice AS GROUP. Kada je riječ o tekstilu, do sada su se iz Kine uglavnom uvozila odijela i ostali konfekcijski proizvodi. Ovaj put imamo obrnutu situaciju. U kratkom roku zaposlili smo 650 radnika koji sada rade za poznate evropske kupce“, riječi su Rusmira Hrvića, člana Uprave AS GROUP.

Fortitudo je nastao prije svega na velikoj tradiciji tekstilne industrije Borac iz Travnika, ali i kao izraz povjerenja inozemnih renomiranih kupaca fabrike tekstila Napredak d.d. iz Tešnja, koja je isto tako članica AS GROUP, a što je rezultiralo proširenjem proizvodnih kapaciteta Grupacije na pogone Borca.

Radnici Fortituda imaju dugogodišnje iskustvo u oblasti modne i industrijske konfekcije, stekavši ga radeći za tekstilne kompanije u Travniku, gradu koji ima šezdesetogodišnju tradiciju u ovoj oblasti.

Tekstilna divizija AS GROUP zapošljava trenutno oko 1.000 radnika. Proizvodi tekstilne divizije AS GROUP, osim u Kini, već od ranije se prodaju i na tržištima SAD-a, Japana, zatim u Londonu, Parizu, Milanu, Hong Kongu, i drugim svjetskim metropolama. (seebiz.net)

Priredio(la):